«Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ, με πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις

«Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ, με πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις
Eurokinissi

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις επιβάλλονται πρόστιμα και λουκέτα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, , σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε πως τα όπλα της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής είναι τα βαριά χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και τα «λουκέτα» από 48 ώρες έως και ένα μήνα, κυρίως για τη μη έκδοση αποδείξεων ή ανακριβών παραστατικών πώλησης.

Όπως επεσήμανε, «η ΕΣΕΕ έχει εγκαίρως και λεπτομερώς ενημερώσει τις εμπορικές επιχειρήσεις για τις εξοντωτικές ποινές με σχετικές εγκυκλίους και εφιστά τη προσοχή ότι το εμπόριο είναι και πάλι ψηλά στο δείγμα κάθε είδους και μορφής ελέγχου. Παράλληλα όμως, εδώ και μήνες έχουμε συζητήσει και ζητήσει από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή να συντάξουμε από κοινού και να εκδώσουμε σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή, ένα εγχειρίδιο με τις υποχρεώσεις των εμπόρων, επαγγελματιών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στους συνεχείς ελέγχους που δέχονται, αλλά και στα δικαιώματα, που έχουν. Επίσης έχουμε ζητήσει ως ΕΣΕΕ, πριν την επιβολή της όποιας αυστηρής τιμωρίας, να προηγούνται δύο στάδια, πρώτα της ενημέρωσης και το δεύτερο της προειδοποίησης».

Όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, «ως γνωστό η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή, καθ´ολη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας της και θα πρέπει ο κάθε υπεύθυνος της επαγγελματικής εγκατάστασης να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου και μέχρι ποιου σημείου έχει την ευθύνη. Η επιβολή αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε μόνιμο λουκέτο».

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από τη πλευρά της επιχείρησης. Τέλος η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει στο οικονομικό επιτελείο ότι για καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα, το "υπερόπλο" κατά της φοροδιαφυγής είναι ένα, η μείωση της φορολογίας μας σε λογικά και εφικτά επίπεδα.»

Αποδείξεις - φαντάσματα

Από την έως τώρα καταμέτρηση στην επιχείρηση που εκμεταλλευόταν τις 8 καντίνες που εντοπίστηκαν τελικά στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) Κρήτης, βρέθηκαν 22.100 αποδείξεις-μαϊμού οι οποίες είχαν εκδοθεί αλλά σε ΑΦΜ άλλης επιχείρησης που είχε κλείσει.

Λουκέτα

Την Παρασκευή επιβλήθηκε λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα νυφικών στο Ηράκλειο Κρήτης για μη έκδοση απόδειξης 2.000 ευρώ, ενώ 48ωρη αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε και στην καφετέρια του νομισματικού μουσείου στην Αθήνα γιατί δεν είχε κόψει 12 αποδείξεις.

Επίσης λουκέτο 48 ωρών μπήκε και σε δύο λούνα παρκ σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα για μη έκδοση αποδείξεων.

Το περασμένο Σάββατο ελεγκτές παρουσιάστηκαν ως πελάτες σε γεμάτο εστιατόριο στο νησί των ανέμων όπου και διαπίστωσαν πως σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη. Το ίδιο συνέβη σε μπαρ στη Σέριφο, σε φούρνο στη Νάξο, σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι καθώς και σε ταβέρνα της Ίου. Στη Μύκονο επίσης έχουν εντοπιστεί 38 περιπτώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις και στη Νάξο 120 περιπτώσεις.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή