ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2017 10:02 EEST | Updated 17/07/2017 10:03 EEST

Milliyet: Νέο οδικό χάρτη για το Κυπριακό ετοιμάζουν η Τουρκία και τα Κατεχόμενα

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a visit in the Turkish Cypriot northern part of the divided city of Nicosia, June 1, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Η Τουρκία και τα Κατεχόμενα θα αποφασίσουν μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πάνω σε έναν νέο οδικό χάρτη για το Κυπριακό, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ, που επικαλούνται το ΚΥΠΕ, η τουρκική εφημερίδα γράφει πως εντός της εβδομάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πάει στα Κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Κατά τη Milliyet, σκοπός της Άγκυρας είναι να υπάρξει κοινή θέση για το πώς θα προχωρήσουν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, η «κυβέρνηση» και η «αντιπολίτευση» των Κατεχομένων. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «κυβέρνηση» θέλει συνέχιση με «δύο κράτη» και άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ζητώντας αρχικά «σχέσεις καλής γειτονίας και στη συνέχεια συνεταιρισμό».

Η εφημερίδα επικαλείται και πηγές από το περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη οι οποίες αναφέρουν ότι θα γίνει ανακοίνωση και τοποθέτηση ανάλογα και με τη στάση της Άγκυρας. Το στενό περιβάλλον του Ακιντζί λέει ότι η σκέφτεται πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση. Ωστόσο λένε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει τι λέει ο Τσαβούσογλου, όπως έγινε και στο Κραν Μοντάνα.