Γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του ISIS. Αυτή είναι η ιστορία της Άσο

Γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του ISIS. Αυτή είναι η ιστορία της Άσο

Στα απομακρυσμένα βουνά στο βόρειο Ιράκ ταξίδεψε το BBC και κατέγραψε σε βίντεο 360 Κούρδισες μαχήτριες από το Ιράν και το Δημοκρατικό Κόμμα του ιρανικού Κουρδιστάν να ετοιμάζονται να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί το βρετανικό δίκτυο συναντά την Άσο Σάκζι η οποία αν και μόλις 18 ετών κρατάει τη σημαία των Κούρδων. Πρόκειται για τη νεότερη πολεμίστρια στο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Η Άσο, εξηγεί το βίντεο, έφτασε στο στρατόπεδο με τον αδερφό της, Σάκο ο οποίος όμως έχασε τη ζωή του λίγους μήνες αργότερα όταν βρισκόταν σε περιπολία σε χωριό το οποίο βρισκόταν σε εδάφη τα οποία είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος. Όπως εξηγεί η ίδια στο φακό του BBC «άκουσα την έκρηξη αλλά δεν ήξερα ότι ο αδερφός μου είναι εκείνος ο οποίος σκοτώθηκε. Μου το είπαν αργότερα»...

Η Άσο σήμερα, σημειώνει το BBC, κρατάει τη σημαία. Σύντομα όμως, θα κρατάει όπλο.

«Δεν φοβόμαστε. Ο σκοπός μας είναι υψηλότερος», απαντά η ίδια παρά το γεγονός ότι μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά βρίσκονται οι τζιχαντιστές. Συμπληρώνει δε πως για εκείνη το στρατόπεδο αυτό είναι το καλύτερο σχολείο αφού, όπως υπογραμμίζει, «δεν μπορώ να με φανταστώ να κάθομαι σε μια κανονική σχολική αίθουσα όταν γνωρίζω πως οι εχθροί έχουν καταλάβει τα εδάφη μας».

«Έχω έρθει εδώ για να πολεμήσω... για να θυσιαστώ για την πατρίδα μου», προσθέτει.

Στο βίνετο που ακολουθεί έχει χρησιμοποιηθεί η ρτεχνολογία 360 η οποία επιτρέπει στους θεατές να μπορούν με τη βοήθεια του κέρσορα του ποντικιού να περιηγηθούν στην εικόνα σε 360 μοίρες.

Δημοφιλή