Γιατί στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει ετικέτα με την διατροφική τους αξία;

Γιατί στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει ετικέτα με την διατροφική τους αξία;
Bottles of assorted alcoholic beverages.
monticelllo via Getty Images
Bottles of assorted alcoholic beverages.

Εσείς γνωρίζετε ποιο αλκοολούχο ποτό έχει τις περισσότερες θερμίδες; Αν δεν γνωρίζετε πάντως, μη νομίζετε ότι θα το μάθετε κοιτάζοντας την ετικέτα με την διατροφική αξία, αφού τα αλκοολούχα ποτά δεν έχουν!

Πώς, όμως, συμβαίνει αυτό την ίδια στιγμή που ακόμα και στο μπουκάλι με το νερό αναγράφεται η διατροφική αξία; Η εξήγηση έχει τις ρίζες της στο 1935 και την Ποτοαπαγόρευση, όπου το Κογκρέσο πέρασε τον νόμο σχετικά με το αλκοόλ. Το αλκοόλ, σε αντίθεση με τα τρόφιμα που εντάσσονται στον FDA, ρυθμίζεται από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Έτσι, όταν την δεκαετία του '90, ο FDA απαίτησε να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία τροφίμων η διατροφική αξία, τα αλκοολούχα ποτά δεν εντάσσονταν σε εκείνη την κατηγορία, εκτός από τα αλκοολούχα ποτά που έχουν ποσοστό αλκοόλ 7% και κάτω.

Όπως αναφέρει και η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, οι ειδικοί υγείας έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για αυτή την πρακτική, αφού το αλκοόλ είναι γενικά πλούσιο σε θερμίδες και αυτή η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη στον καταναλωτή. Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για να αλλάξει αυτό, αλλά οι εταιρείες αλκοόλ αντιδρούν.