Περισσότερα από 200 έργα τέχνης από τη «Χρυσή Εποχή της Αφίσας» είναι τώρα διαθέσιμα δωρεάν στο ίντερνετ

Περισσότερα από 200 έργα τέχνης από τη «Χρυσή Εποχή της Αφίσας» είναι τώρα διαθέσιμα δωρεάν στο ίντερνετ

Η περίοδος κατά το τέλος του 19ου αιώνα ήταν ίσως και η πιο ριζοσπαστική για τον χώρο της γραφιστικής και της λιθογραφίας. Ήταν η εποχή όπου οι πέτρες που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία της εκτύπωσης αντικαταστάθηκαν με πλάκες ψευδαργύρου μαζικής παραγωγής, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολύχρωμων αφισών σε διάφορα μεγέθη και σε προσιτό κόστος.

Αυτή η επαναστατική περίοδος έφερε στο προσκήνιο αριστουργήματα ανώτερης ποιότητας που παράγονταν από εξειδικευμένους εικονογράφους και γραφίστες, όπως ο Alphonse Mucha και ο Henri de Toulouse-Lautrec.

Το Minneapolis College of Art and Design (MCAD), προκειμένου να τιμήσει αυτή την σημαντική περίοδο στην ιστορία της τέχνης της εικονογράφησης, ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα του περισσότερες από 200 αφίσες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 1890, μια περίοδο γνωστή και ως «Η Χρυσή Εποχή της Αφίσας».

«Πολλοί από τους καλλιτέχνες που σχεδίαζαν αφίσες κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ήταν ήδη διάσημοι σε άλλους χώρους, όπως αυτούς της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής. Η δημιουργική τους επιτυχία βοήθησε στο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην “υψηλή τέχνη” και την λαϊκή κουλτούρα της εικονογράφησης, και να συστήσει ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ κάποιο μουσείο ή γκαλερί, παραδείγματα καινοτόμου σύγχρονου design», γράφει το MCAD στο κείμενο που συνοδεύει τη συλλογή.

Όλες οι αφίσες είναι διαθέσιμες για δωρεάν download σε υψηλή ανάλυση από το MCAD, ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από αυτές.

MCAD

Δημοφιλή