Βόρεια Κορέα: Ακτιβιστές γίνονται χάκερς για να χαρτογραφήσουν τις επικίνδυνες περιοχές για τους αντιφρονούντες

Ακτιβιστές γίνονται χάκερς και χαρτογραφούν τις βίαιες, επικίνδυνες περιοχές στη Βόρεια Κορέα
bedo via Getty Images

Για δυο χρόνια, σε ένα ασφυκτικά μικρό γραφείο στο κέντρο της Σεούλ, ακτιβιστές και εθελοντές προερχόμενοι από πέντε διαφορετικές χώρες ασχολούνται με κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά: τη δημιουργία διαδραστικών χαρτών από περιοχές στις οποίες πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα, έχει εκτελέσει και θάψει φυλακισμένους.

Τα τελευταία χρόνια, αποστάτες από την απόμερη χώρα έχουν καταθέσει εκτενείς παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων πολιτικών φυλακισμένων και άλλων, όπως έχουν προσδιορίσει ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δημοσίευση στη New York Times, ακτιβιστές που συνεργάζονται με την ομάδα της Μεταβατικής Δικαιοσύνης, μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Σεούλ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα πρώτα ευρήματα, ταυτοποιώντας περισσότερες από 300 περιοχές όπου γίνονταν εκτελέσεις και 47 όπου πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για αποτεφρώσεις και ταφές. Εκεί, υπάρχει πιθανότητα να είχαν εκτελεστεί 15 άνθρωποι και τα άψυχα σώματά τους να είναι συγκεντρωμένα ή να τα έχουν παρατήσει «όπως τα σκουπίδια».

«Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι οι μεγάλες περιοχές με τάφους που υπάρχουν σήμερα, θα βρίσκονται εκεί και σε πολλά χρόνια από τώρα», είπε η Sarah A.Son, διευθύντρια έρευνας της ομάδας.

Οπλισμένη με δορυφορικές εικόνες από το Google Earth, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με 375 αποστάτες της Βόρειας Κορέας, από τους οποίους ζητούσε να βοηθήσουν στην εντόπιση αυτών των περιοχών, ώστε οι ηγέτες των διοργανώσεων των παγκοσμίων δικαιωμάτων να μπορέσουν κάποια μέρα να ερευνήσουν, να κάνουν εκταφή πτωμάτων, να εξασφαλίσουν εγκληματολογικά αποδεικτικά στοιχεία και να καταλογίσουν τους δράστες. Με τους χάρτες, η ομάδα ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην παροχή «μιας εκτίμησης της κλίμακας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των περιοχών ταφής, των θυμάτων και περίπου του αριθμού τους».

Η ομάδα των ακτιβιστών, το πρότζεκτ των οποίων χρηματοδότησε το Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία, με έδρα τη Ουάσινγκτον, δεν συμπεριέλαβε τους διαδραστικούς χάρτες σε δημόσια αναφορά, με το φόβο ότι η Βόρεια Κορέα θα παραβίαζε τις περιοχές.

«Καθώς κάνουμε συνεντεύξεις με περισσότερους αποστάτες, αναμένουμε να εντοπίζουμε πιο πολλές περιοχές φόνων και εκταφής κατά μήκος του Βορρά», είπε ο Lee Young-hwan, Εκτελεστικός Διευθυντής της ομάδας της Μεταβατικής Δικαιοσύνης. «Η δουλειά μας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά και αναμένουμε περισσότερους τεχνικούς αλλά και εθελοντές, να μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Δημοφιλή