Μία εβδομάδα μετά μεταφέρει την επιστροφή στις αγορές η κυβέρνηση

Μία εβδομάδα μετά μεταφέρει την επιστροφή στις αγορές η κυβέρνηση
Sooc

Μία εβδομάδα μπροστά φαίνεται πως μεταφέρει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επιστροφή στις αγορές. Παρά την αρχική απόφαση η κυβέρνηση να επιχειρήσει την επιστροφή στις αγορές πριν τη συνεδρίαση και ως εκ τούτου τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος την ερχόμενη Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως επικράτησε τελικά η άποψη αυτών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη, ενώ πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει ένα πιεστικό «ταβάνι χρέους» για την Ελλάδα στις αποφάσεις που θα λάβει την Πέμπτη.

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων το Bloomberg ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ότι «η αναμενόμενη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια αντιμετώπισε καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας ενός ενός ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που όρισε το ΔΝΤ».

«Ακόμη και μετά την αποπληρωμή των ομολόγων από την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, οι περιορισμοί που προκύπτουν από το "ταβάνι" για το χρέος που έχει ορίσει το ΔΝΤ ίσως να μην επιτρέψουν στη χώρα μια νέα αύξηση του χρέους της που θα προκύψει από μια νέα έκδοση ομολόγων» ανάφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το Βloomberg.

Ωστόσο, αν και οι τεχνικές διαβουλεύσεις για τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλα και τον εκνευρισμός των Ευρωπαίων «για το νέο παιχνίδι Τόμσεν», πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που θα ανακοινώσει το ΔΝΤ θα είναι έστω και οριακά καλύτερη σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου, δημιουργεί προσδοκίες ότι το κλίμα θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι την Παρασκευή αναμένεται ότι η Standard and Poor's θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει επιστροφή στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα, με τους στόχους να παραμένουν οι ίδιοι. Από ΄την κυβέρνηση επιθυμούν το επιτόκιο να είναι αρκετά χαμηλότερο από το 4,95% της έκδοσης της κυβέρνησης Σαμαρά, να υπάρξει υπερκάλυψη και οι προσφορές να προέλθουν κυρίως από ξένους επενδυτές.

Πάντως, η έκδοση θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο και θα βασιστεί στην ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του 2014 που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα που θα λήγουν το 2022.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν για την επιστροφή στις αγορές, δείχνοντας μάλιστα ότι φοβούνται τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η αναβολή της επιστροφής στις αγορές.

.

Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα από τις αγορές στελέχη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών όπως ανάφεραν στο Reuters. Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, βασικό μέλημα της κυβέρνησης πριν την έκδοση είναι να συγκρατήσει οποιαδήποτε σχόλια περί υποχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αστάθεια, ειδικά τώρα που η χώρα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο με σκοπό να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μόλις η απόδοση υποχωρήσει κάτω από το 5%.

Δημοφιλή