ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2017 07:26 EEST | Updated 19/07/2017 07:36 EEST

Η Ιταλία εξετάζει ρύθμιση για προσωρινή ανθρωπιστική βίζα στους Λίβυους μετανάστες

Handout . / Reuters
A migrant waits to disembark from the rescue vessel Responder, a rescue boat run by the Malta-based NGO Migrant Offshore Aid Station (MOAS) and the Italian Red Cross (CRI), in the Italian harbour of Vibo Marina, Italy, October 22, 2016. Yara Nardi/Italian Red Cross press office/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. TPX IMAGES OF THE DAY

Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την προώθηση ρύθμισης για την παροχή προσωρινής ανθρωπιστικής βίζας στους μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα από τη Λιβύη και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τις γείτονες χώρες της Ιταλίας, με πρώτη και καλύτερη την Αυστρία, που απειλεί με κλείσιμο των κοινών της συνόρων με τη χώρα στην περιοχή του Brenner Pass. Ακόμα και αν οι πιθανότητες να μπορέσει η Ιταλία νομίμως να εξασφαλίσει έστω και προσωρινές ανθρωπιστικές βίζες στους Λίβυους μετανάστες είναι ισχνές, η εν λόγω απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης έχει στόχο να πιέσει την ΕΕ στο σύνολό της στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, έπειτα από την άρνηση κρατών μελών της Ένωσης να μοιραστούν με την Ιταλία το βάρος του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού των Λίβυων μεταναστών που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Manifesto», ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Mario Giro, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας, ωστόσο η ιδέα αυτή απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών. «Η Ιταλία θέλει να αποφύγει μονομερείς ενέργειες αλλά είναι αντίθετη με το σχετικό αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ που ορίζει ότι οι μετανάστες θα παραμένουν στην πρώτη χώρα υποδοχής. Δε θα δεχτούμε να γίνει ένα πανευρωπαϊκό hot spot ούτε και να νιώθουμε ένοχοι επειδή σώζουμε ανθρώπους. Η ευθύνη για τις τύχες των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία ανήκει σε όλη την Ένωση», ανέφερε ο Giro.

Αν και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η πρόταση του Giro εξυπηρετεί εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, η απάντηση της Αυστρίας σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν άμεση, με τον Sebastian Kurz, το δεξιό υπουργό Εξωτερικών της χώρας να αντιπροτείνει η Ιταλία να περιορίζει όλους τους μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά εκτός της ηπειρωτικής χώρας, αποτρέποντάς τους έτσι να περνούν τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ σχολίασε την πιθανότητα της χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας ως παράλογη.