Πόσες ημέρες άδειας δικαιούστε φέτος; Συμπληρώστε τη φόρμα και με ένα κλικ έχετε την απάντηση

Είστε σίγουροι πως σας δίνουν όλες τις ημέρες άδειας που δικαιούστε για φέτος;
Reminder Vacation in calendar with pen
Reminder Vacation in calendar with pen
Ekaterina79 via Getty Images

Όλοι περιμένουμε να πάρουμε την καλοκαιρινή άδεια πως και πως και ξεκινάμε τα σχέδια μας, πολλές φορές ήδη από τα τέλη Μαϊου θέλοντας να προσδιορίσουμε κατά το δυνατό τον αριθμό των ημερών που θέλουμε να πάρουμε, την περίοδο που θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, να συνεννοηθούμε με συναδέλφους για τη δική τους άδεια και τέλος να καταλήξουμε που θα πάμε. Και όλοι βέβαια «κρατάμε» και κάποιες μέρες για τον χειμώνα.

Πόσες ημέρες άδειας όμως δικαιούται κάθε εργαζόμενος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα; Πολλές φορές τα πράγματα μπερδεύονται, κυρίως τα τελευταία χρόνια αφού σε πολλούς εργασιακούς κλάδους δεν υπάρχουν σε ισχύ ΣΣΕ και έτσι δεν ισχύουν και οι ρυθμίσεις για την μετ' αποδοχών άδεια που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Μια γρήγορη λοιπόν και υπεύθυνη απάντηση στο ερώτημα «πόστες ημέρες άδεια δικαιούμαι» μπορούν να λάβουν οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ όπου το μόνο που χρειάζεται είναι η συμπλήρωση έξι πεδίων και ο υπολογισμός των ημερών αδειας γίνεται οn line μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τι ζητείται να συμπληρώσετε;

1.εάν είστε υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης

2.εάν απασχολείστε 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα

3.τον συνολικό χρόνο του εργασιακού σας βίου ως μισθωτός

4.τη χρονιά που σας ενδιαφέρει να μάθετε πόσες ημέρες άδεια δικαιούσθε και τέλος

5 και 6. την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης στον νυν εργοδότη σας και την ημερομηνία μέχρι την οποία θέλετε να γίνει ο υπολογισμός της άδειας.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το πεδίο 3 καθώς όταν ζητούνται τα «έτη εργασιακού βίου» εννοείται πως αφορά την προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και το διάστημα αυτό μετράει τις ημέρες αδείας που θα λάβετε από τον νυν εργοδότη σας ακόμη και εάν δεν έχει αναγνωρίσει μισθολογικά την προϋπηρεσία σας ενώ σημαντικά αλλάζουν και οι ημέρες αδείας εάν απασχολείστε 6 ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε (πεδίο 2).

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.

Δημοφιλή