Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα είναι διασφαλισμένες

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα είναι διασφαλισμένες
Turkish flag with German flag isolated on black background
Turkish flag with German flag isolated on black background
Golden_Brown via Getty Images

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικοί νόμοι εγγυώνται πλήρως τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα επέδωσε στο Βερολίνο έναν κατάλογο με εταιρείες που ερευνά ενδεχόμενη σχέση τους με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ζεϊμπεκτσί προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι είναι προσωρινή και τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη οικονομική ζημία.

«Ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη Γερμανία έναν κατάλογο με γερμανικές εταιρείες που συνδέονται με τον (αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ) Γκιουλέν δεν είναι αληθινός. Είναι ψευδείς ειδήσεις», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

«Η τουρκογερμανική κρίση είναι προσωρινή. Πρέπει να αποφεύγουμε τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά στις οικονομίες. Η Γερμανία πρέπει να επανεκτιμήσει τις δηλώσεις της που είναι ανάρμοστες», επεσήμανε ο Ζεϊμπεκτσί.

Η εφημερίδα Die Zeit ανέφερε σε άρθρο της αυτή την εβδομάδα ότι οι τουρκικές αρχές επέδωσαν πριν αρκετές εβδομάδες στο Βερολίνο έναν κατάλογο με 68 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Daimler και η BASF, τις οποίες κατηγορούν ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Δημοφιλή