Διπλασιάστηκαν οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν από το διαδίκτυο τα τελευταία δέκα χρόνια

Διπλασιάστηκαν οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν από το διαδίκτυο τα τελευταία δέκα χρόνια
Computer hacker working on laptop late at night in office
Computer hacker working on laptop late at night in office
FangXiaNuo via Getty Images

Διπλάσιο είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν τις διαδικτυακές αγορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Από 29,7% που ήταν το ποσοστό για το 2007, σήμερα «αγγίζει» το 55%.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής μελέτης που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρόλο που έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές αγορές από εμπόρους λιανικής σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ειδικότερα, το 13% όσων απάντησαν ανέφερε ως πρόβλημα την απόρριψη της πληρωμής και το 10% την άρνηση παράδοσης προϊόντων στη χώρα τους.

Όσον αφορά τους εμπόρους λιανικής, μόνο 4 στους 10 από αυτούς που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις, σχολίασαν πως μελετούν την πιθανότητα πώλησης τόσο σε εγχώριο όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο κατά το προσεχές έτος.

Οι ανησυχίες

Οι Ευρωπαίοι που δοκιμάζουν τις αγορές μέσω ίντερνετ εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα ανησυχούν για τον αυξημένο κίνδυνο απάτης, τις διαφορές στις εθνικές φορολογικές ρυθμίσεις ή τους εθνικούς κανόνες του δικαίου των συμβάσεων καθώς και τις διαφορές μεταξύ των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών.

Ευνοϊκότερες οι συνθήκες σε βόρειες και δυτικές χώρες

Ευνοϊκότερες είναι όπως φαίνεται οι συνθήκες για τις διαδικτυακές πωλήσεις στις βόρειες και δυτικές χώρες της ΕΕ από ό,τι στις ανατολικές και στις νότιες. Το 94,5% των Φινλανδών προχωρά σε καταγγελία όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ενώ μόνο το 55,6% των Βούλγαρων πράττει κάτι ανάλογο.

Παράλληλα, διαφορές εντοπίζονται από χώρα σε χώρα όσον αφορά τις αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για παράδειγμα, ενώ στην Κροατία το 40,9% έχει αντιμετωπίσει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στην Αυστρία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 3,4%.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή