Έκλεισε το βιβλίο προσφορών. 5ετές ομόλογο με επιτόκιο στο 4,625%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών. 5ετές ομόλογο με επιτόκιο στο 4,625%
SOOC

Στο 4,375% αναμένεται να διαμορφωθεί το κουπόνι της έκδοσης του 5ετους ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο με τη συνολική απόδοση να είναι κοντά στο 4,62%.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 16:00 ώρα Ελλάδας και η Αθήνα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση. Η συμμετοχή των νέων επενδυτών και αυτών που αντάλλαξαν το ομόλογο έκδοσης Απριλίου 2014 με το καινούργιο αναμένεται να είναι περίπου ίση, ενώ οι συνολικές προσφορές ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Στην ανταλλαγή των νέων με παλαιά ομόλογα συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, η οποία δεν διαθέτει ομόλογα της σειράς.

Η ελληνική κυβέρνηση στην άτυπη ενημερώση αναφέρει ότι «από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds» και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Όπως εξηγεί το ελληνικό Δημόσιο εκπλήρωσε τον στόχο του ελληνικού ομολόγου «θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Τι λέει το Μαξίμου σε bullet points

Στην κυβέρνηση στέκονται στα εξής στοιχεία:

  • το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%
  • το ύψος της απόδοσης στο 4,625%., «Είναι σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα», υπογραμμίζουν πηγές του Μαξίμου.
  • η πλειοψηφία των προσφορών (συνολικά ήταν περισσότερες από 200 προσφορές) συνολικού ύψους 6,5 δις ευρώ αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds. «Είναι γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
  • το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δις ευρώ, «εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Δημοφιλή