Τσακαλώτος για την έξοδο στις αγορές: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου

Τσακαλώτος για την έξοδο στις αγορές: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου
Alexandros Michailidis / SOOC

Τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπέρασε το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε».

Ειδικότερα, σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ' την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις». Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσακαλώτος στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στη σημερινή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. Σχολίασε σκωπτικά πως απ' ό,τι κατάλαβε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, τα κόμματα, είπε, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody's μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα, δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή «που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».

Τόνισε ότι «από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ' ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές«. «Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησης μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή