Λευκές πλαστικές φιάλες γεμάτες νερό, φωτίζουν σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Λευκές πλαστικές φιάλες γεμάτες νερό, φωτίζουν σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
LUIS ROBAYO/AFP/Getty Images
LUIS ROBAYO/AFP/Getty Images
LUIS ROBAYO via Getty Images

Στην προσπάθειά του να ρευματοδοτήσει κοινότητες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ χρησιμοποιεί ένα ασυνήθιστο εργαλείο: παλιές πλαστικές φιάλες.

Το Liter of Light, ένα πρότζεκτ του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος MyShelter με έδρα της Φιλιππίνες, παρέχει φως σε φτωχά νοικοκυριά σπίτια στον κόσμο με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα-με τη συλλογή πλαστικών φιαλών που αφού τα γεμίσουν με νερό και χλωρίνη, τα κολλούν στη στέγη του σπιτιού. Στη συνέχεια οι -γεμάτες χλωρίνη-φιάλες διαθλούν το φως από το εξωτερικό μέσα στο σπίτι, φωτίζοντάς τα, όπως μια λάμπα.

«Στις περισσότερες γειτονιές, τα σπίτια είναι τόσο κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο που δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα», λέει ο Illac Diaz, ιδρυτής του MyShelter, αναφερόμενος στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. «Είναι καλό για τη βροχή, αλλά δεν εισέρχεται φως της ημέρας στα σπίτια».

Αλλά οι πλαστικές φιάλες φωτός-τις οποίες εμπνεύστηκε ο Βραζιλιάνος μηχανικός Alfredo Moser και κυκλοφόρησαν στις αγορές παγκοσμίως-έχουν ένα ελάττωμα: Λειτουργούν μόνο όταν ο ήλιος έχει δύσει.

Για την επίλυση του προβλήματος, οι συντελεστές του πρότζεκτ πρόσθεσαν έναν μηχανισμό ώστε οι φιάλες να λειτουργούν τη νύχτα ως ηλιακές λάμπες. Με την ολίσθηση ενός δοκιμαστικού σωλήνα που περιέχει μια μικρή λάμπα LED μέσα στη φιάλη που συνδέεται με μια μικρή ηλιακή πλάκα, μπορεί να γίνει διάθλαση φωτός κατά τη ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την ίδρυσή του το 2012, το Liter of Light έχει ρευματοδοτήσει 850,000 σπίτια σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανωμένων των Φιλιππίνων, της Αιγύπτου και της Κολομβίας. Πρόκειται για μια οικονομική λύση και εύκολη προς χρήση.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στην ελληνική γλώσσα.

Δημοφιλή