Αναμένοντας την τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Αναμένοντας την τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου
View from the Caryatids, Parthenon, Athens, Greece
View from the Caryatids, Parthenon, Athens, Greece
valentinrussanov via Getty Images

Τα στοιχεία για το ύψος του επιτοκίου, αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να κρίνει εάν στέφθηκε με επιτυχία η απόφαση της. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η επιλογή για μια συνδυαστική προσφορά με ανταλλαγή ομολόγων αλλά και έκδοση για νέους επενδυτές θα δημιουργήσει τις συνθήκες υπερκάλυψης σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απευθύνεται με την ίδια έκδοση και σε όσους έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε νέους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από τις ψηλές αποδόσεις που προσφέρει η έκδοση. Για την πρώτη κατηγορία οι επενδυτές θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν με το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2022 ίσης ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα 4 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία των ομολόγων που λήγουν το 2019, θα αποδεχθούν την πρόταση ομολογιούχοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τίτλους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το μισό ποσό.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε θεωρείται παραπάνω από πιθανό να υπάρχει τελικά σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, εφόσον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των καινούργιων επενδυτών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου να υπάρξει υπερκάλυψη της έκδοσης τουλάχιστον τρεις φορές, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο σε επίπεδα κάτω από το 4,95% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης του 2014.

Σήμερα τα αποτελέσματα

Η έκδοση «αστραπή» με τη διαδικασία να κρατά μόλις μια ημέρα, δείχνει ότι η προεργασία του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και των ανάδοχων τραπεζών έχει αποδώσει καρπούς, προκειμένου η επιστροφή να γίνει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις για το ύψος του κουπονιού είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,6%, εφόσον η έκδοση καλυφθεί κατά 75% από τους παλιούς επενδυτές και κατά 25% από νέους επενδυτές. Στόχος παραμένει το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών να προέρχεται από το εξωτερικό, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν πολλά Ελληνικά κεφάλαια.

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί οι ανάδοχοι θα έχουν πληρέστερη εικόνα για την πορεία της έκδοσης.

Βάσει της διαδικασίας πρώτα θα προκύψει τιμολόγηση της ανταλλαγής και εν συνεχεία θα βγει το εύρος επιτοκίου για το βιβλίο προσφορών. Το νέο ομόλογο λήξης 2022 θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ έχει κατατεθεί αίτηση ώστε οι ομολογίες να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ΗΔΑΤ.

Δημοφιλή