Τσίπρας: Αρχή του τέλους μιας περιπέτειας. Τα πιο δύσκολα είναι πίσω

Τσίπρας: Αρχή του τέλους μιας περιπέτειας. Τα πιο δύσκολα είναι πίσω
SOOC

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Alpha, εκφράζοντας την άποψη ότι, μετά την έξοδο στις αγορές, ανοίγει ένας δρόμος και δίνονται θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε «ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις», οι οποίες μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξησή τους. «Έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας- σημειώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, αλλά είναι αρχή όχι τέλος. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε πως «βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%...το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story...δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε».

«Αχαρτογράφητα νερά»

«Αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε» σημείωσε- παραδεχόμενος πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και πιθανόν να υποτιμούνται κίνδυνοι και υπερτιμώνται δυνατότητες. Όπως εκτίμησε, είναι πιο θετικοί όροι για να «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»- για το οποίο, όπως είπε, υπερτιμήθηκαν οι δυνατότητές του όσον αφορά στην επίδρασή του στις αγορές, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκδοση του ομολόγου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, σημείωσε, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση - φάνηκε τελικά πως επετεύχθησαν αυτά τα επιτόκια και χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το χρέος επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (...), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Πυρά κατά ΝΔ

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «τζογάρει διαρκώς στο μαύρο». Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι....σήμερα οι δείκτες έχουν αρχίσει να είναι θετικοί, η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις...πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να σχεδιάσουμε το αύριο με καλύτερους όρους».

«Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο...Η μεγάλη αδυναμία της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν ότι είμαστε ανέντιμοι, όταν εκείνοι έφτασαν τη χώρα εδώ πού την έφτασαν» είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και αυτό δεν το θέλουν πολλοί» υποστήριξε.

Αιχμές προς ΔΝΤ

Επίσης, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΔΝΤ: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» σημείωσε. Όσον αφορά στη φορολογία, είπε πως «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο».

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι.

«Καλές πωλήσεις»

Ερωτηθείς για αυτά που γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του, σχολίασε πως επιχειρείται, «ελλείψει επιχειρημάτων» να δημιουργηθεί κλίμα αλλαγής της ατζέντας από την αντιπολίτευση και ευχήθηκε «καλές πωλήσεις».

«Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη...έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, μου κάνει εντύπωση πως 3 εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο "εγώ" του καθενός» πρόσθεσε.

«Άλλο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη»

«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους. Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, είπε, τονίζοντας ωστόσο πως «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη».

«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ιδιαίτερη περιοχή» τα Εξάρχεια

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας, με αφορμή τις δραστηριότητες του «Ρουβίκωνα», την κατάσταση στα Εξάρχεια, τα επεισόδια στην Ερμού κλπ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είμαστε μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας της ασφάλειας». Όσον αφορά στο θέμα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας είπε πως «οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του».

Όσον αφορά στα Εξάρχεια, είπε πως πάντα ήταν μια «ιδιαίτερη περιοχή», και το ζήτημα δεν λύνεται με «περισσότερη καταστολή», τονίζοντας πως η ελληνική πολιτεία πρέπει να μπορέσει να έχει συνεχή παρουσία. Όπως σημείωσε, μετά από πολλά χρόνια υπήρξε επιχείρηση στα Εξάρχεια, η οποία είχε αποτελέσματα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως «η καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται μέσα σε μια πολύ σημαντική κρίση ασφαλείας.

Σχετικά με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε πως «για να προστατεύσεις τα συμφέροντα της χώρας πρέπει να στοχεύεις στην ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη δεσμών φιλίας», ωστόσο σημείωσε ότι «οι γείτονές μας περνούν μεγάλη περίοδο αστάθειας, αυτό τους κάνει ακόμα πιο επιθετικούς», συμπληρώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δημοφιλή