Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία που θα προβλέπει ποιοι πολίτες ετοιμάζονται να διαπράξουν έγκλημα

Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία που θα προβλέπει ποιοι πολίτες ετοιμάζονται να διαπράξουν έγκλημα
An employee uses a facial recognition device as she swipes her badge to enter the assembly line area at a Pegatron Corp. factory in Shanghai, China, on Friday, April 15, 2016. This is the realm in which the world's most profitable smartphones are made, part of Apple Inc.'s closely guarded supply chain. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
An employee uses a facial recognition device as she swipes her badge to enter the assembly line area at a Pegatron Corp. factory in Shanghai, China, on Friday, April 15, 2016. This is the realm in which the world's most profitable smartphones are made, part of Apple Inc.'s closely guarded supply chain. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Η εγκληματικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι κατοικούν στις πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις και οι πολιτικές μείωσης των διαπραχθέντων εγκλημάτων αποτελεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές. Με δεδομένο πως οι αποδοτικές πολιτικές για την μείωση της εγκληματικότητα απαιτούν μεταξύ άλλων, εμπνευσμένα σχέδια, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις στην ίδια την κοινωνία, πολύ χρήμα και χρόνο κάποιες χώρες- και αυτό το βλέπουμε όλο και περισσότερο- προσπαθούν να...κόψουν δρόμο. Αντί λοιπόν να επενδύουν σε πολιτικές που μειώνουν τις αιτίες εκδήλωσης των εγκλημάτων δαπανούν πολλά χρήματα σε κάθε μορφής διαθέσιμη τεχνολογία για να ελέγχουν την κάθε κίνηση των πολιτών.

Κάπως έτσι σκέφτονται κυβέρνηση και αρχές στην Κίνα η οποία αναζητά τρόπους να προλάβει τη διάπραξη εγκλημάτων στο παρά πέντε με έναν πολύ αμφισβητούμενο τρόπο. Και μπορεί αυτός να μην θυμίζει το «Minority Report» αλλά αυτό δεν τον καθιστά και αθώο, αφού τίθενται σοβαρά ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθεριών κλπ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ λοιπόν στον διεθνή Τύπο, το Πεκίνο θέλει να χρησιμοποιήσει σε διευρυμένη βάση συστήματα παρακολούθησης (CCTV) και την διαθέσιμη τεχνολογία που θα επιτρέπει την ταυτοποίηση προσώπων αλλά και ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών.

Ήδη υπάρχουν εταιρείες που βοηθούν τις διωκτικές αρχές στην ανάπτυξη μιας μορφής «τεχνητής νοημοσύνης» που θα αναλύει δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις και τις συνήθειες πολιτών και βάσει της ανάλυσης αυτών θα εκτιμάται η πιθανότητα διάπραξη εγκλημάτων.

Για παράδειγμα εάν ένας πολίτης επισκεφθεί ένα κατάστημα όπου πωλούνται όπλα, το σύστημα θα αναζητήσει πληροφορίες για πρόσφατα ταξίδια που μπορεί να έχει κάνει, το ιστορικό αγορών του κ.α ενώ θα «σκαλίσει» στο παρελθόν του αναζητώντας στοιχεία που θα το βοηθήσουν να αποφανθεί εάν είναι ικανός για τη διάπραξη μιας βίαιης πράξης.

Οι πιθανότητες να είναι κάποιος ικανός να προβεί σε οποιαδήποτε μορφή εγκληματικής ενέργειας, αυξάνουν εάν πχ κάποιος επισκέπτεται συχνά πολυσύχναστους χώρους χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο, προφανή λόγο ή εάν επισκέπτεται «ύποπτους» χώρους όπως, για παράδειγμα, ένα κατάστημα που πουλάει μαχαίρια.

Ο Li Meng, υφυπουργός για την Επιστήμη και την Τεχνολογία δήλωσε σχετικά στους Financial Times: «Εάν χρησιμοποιήσουμε σωστά τα “έξυπνα” συστήματα μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. . .ποιος μπορεί να είναι τρομοκράτης και ποιος έχει σκοπό να κάνει κάτι κακό». Πώς όμως είναι δυνατόν να καθίσταται ύποπτος για τη διάπραξη εγκλήματος κάποιος ο οποίος μόνο αγοράζει και χρησιμοποιεί αυτά τα τρία αντικείμενα, από ένα κατάστημα που ειδικεύεται ακριβώς σε τέτοιου είδους προϊόντα απλά και μόνο επειδή πχ αποφάσισε να κάνει όλες τις αγορές του σε μια μέρα; Το περιθώριο λάθους φαντάζει τεράστιο ενώ ένα δεύτερο- από τα πολλά- ερωτήματα που τίθεται είναι τι γίνεται στη συνέχεια με τον άνθρωπο που κρίθηκε ύποπτος...

Επίσης εκπρόσωπος του Cloud Walk δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι οι τεχνολογίες που δοκιμάζουν προσπαθούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές. «Φυσικά, αν κάποιος αγοράσει ένα μαχαίρι κουζίνας δεν υπάρχει θέμα, αλλά αν το ίδιο άτομο αγοράσει επίσης έναν σάκο και ένα σφυρί τότε το άτομο αυτό καθίσταται ύποπτο». Συμπλήρωσε σε πως η αστυνομία χρησιμοποιεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που διαθέτει και «εντοπίζει» πολίτες και ομάδες που φαντάζουν πιο ύποπτοι από άλλους σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες διάπραξης εγκλημάτων ενώ η αξιολόγηση βασίζεται στις διαθέσιμες πληροφορίες για τα μέρη στα οποία συχνάζουν και πώς περνούν το χρόνο τους.

Πάντως όπως έχει ήδη γίνει γνωστό οι κινεζικές αρχές συγκεντρώνουν ήδη δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών της χώρας για να να διευκολυνθεί η παρακολούθησή τους και χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η αναγνώριση του «ύποπτου» τρόπου που περπατά κάποιος ανάμεσα στο πλήθος, όπως πχ συμβαίνει με τους πορτοφολάδες. Οι δε κάμερες αναγνώρισης προσώπων έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αλλά και τον δημόσιο εξευτελισμό ανθρώπων που υπέπεσαν σε μικρότερες παραβάσεις όπως είναι η κλοπή εμπορεύματος από κατάστημα ή πεζών που διέσχισαν το δρόμο με κόκκινο.

Δημοφιλή