Αυστηρούς όρους για τις εταιρείες τύπου Uber θέτει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών

Κλείνει την πόρτα στην Uber σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών
A pedestrian checks a mobile device in front of the Uber Technologies Inc. headquarters building in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, June 21, 2017. Travis Kalanick has resigned from his job leading Uber Technologies Inc., giving up his effort to hold onto power as a torrent of self-inflicted scandals enveloped him and the global ride-hailing leviathan he co-founded. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
A pedestrian checks a mobile device in front of the Uber Technologies Inc. headquarters building in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, June 21, 2017. Travis Kalanick has resigned from his job leading Uber Technologies Inc., giving up his effort to hold onto power as a torrent of self-inflicted scandals enveloped him and the global ride-hailing leviathan he co-founded. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Μόνο με άδεια, μόνο με ταξί και μόνο αφού έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια με τους οδηγούς θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη εταιρείες όπως η Uber.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί εντός διμήνου, βάζει τέλος στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας εταιρειών όπως η Uber, που ανταγωνίζονται τα ταξί με χρήση τεχνολογικών εφαρμογών και με ιδιώτες οδηγούς.

Σημεία του σχεδίου νόμου παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τόσο κατά της Uber, όσο και της ηγεσίας της ΝΔ που θεωρεί πως τη στηρίζει. Ο κ. Λυμπερόπουλος μίλησε για μια ακόμα φορά για «διαπλοκή» και για «τεράστια φοροδιαφυγή» μέσω της λειτουργίας εταιρειών όπως η Uber.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί υποστήριξε πως ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με πρόσφατη εισήγησή του, κλείνει «τα παράθυρα» στη λειτουργία της Uber. Κατά τον γενικό εισαγγελέα, η πλατφόρμα Uber δεν διέπεται από την αρχή της ελεύθερης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (της Κοινωνίας της Πληροφορίας), αλλά η δραστηριότητά της εμπίπτει στις δεσμεύσεις τομέα των μεταφορών, όπου η κατοχή αδείας μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Σήμερα η εταιρεία παρέχει και στην Ελλάδα υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών χωρίς τις σχετικές άδειες, χωρίς πιστοποιημένους οδηγούς και χωρίς να εκδίδει άμεσα παραστατικά.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρείες και μόνο με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί). Μάλιστα οι εταιρείες πρέπει να έχουν συγκεκριμένους οδηγούς, με τους οποίους έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου δεν επηρεάζουν μόνο την Uber αλλά και εταιρείες όπως η Beat (πρώην Taxibeat, που εξαγοράστηκε από τη γερμανική MyTaxi), καθώς θα πρέπει και αυτές να υπογράψουν τριετή συμβόλαια με τους οδηγούς. Σε αντίθεση με την Uber, η Beat χρησιμοποίησε από την αρχή μόνο επαγγελματίες οδηγούς ταξί, αλλά τώρα θα κληθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

Τα πρόστιμα

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Euro2day, προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα τόσο για τις εταιρείες, τους οδηγούς Ι.Χ. και τους πελάτες που χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Έτσι, την πρώτη φορά που θα εντοπιστεί μια τέτοια εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με Ι.Χ. θα πληρώνει πρόστιμο 50.000 ευρώ (ο πελάτης 5.000 ευρώ), τη δεύτερη φορά 100.000 ευρώ και την τρίτη φορά οι διαδικτυακοί πάροχοι θα μπλοκάρουν την ηλεκτρονική της διεύθυνση, ώστε να μην μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας υποστηρίζει πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είτε υπάρχουν δικαστικές προσφυγές και αποφάσεις ή προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της Uber, είτε έχει ήδη εκδιωχθεί. Η εταιρεία βρίσκεται εκτός και από μεγάλες αγορές όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κ.λπ.

Τα επεισόδια μεταξύ οδηγών ταξί και Uber είναι, πάντως, πολύ συχνά. Πρόσφατα η ομοσπονδία χρησιμοποίησε για δόλωμα δύο υπαλλήλους της και έστειλε στο αυτόφωρο οδηγό της Uber. Προ ημερών στο Σύνταγμα είχε κλείσει για αρκετή ώρα η Οθωνος καθώς οδηγός της Uber εντοπίστηκε να φορτώνει τουρίστες λίγα μέτρα πριν την πιάτσα των ταξί.

Τέλος, οδηγός ταξί καταδικάστηκε προ μηνών σε εξάμηνη φυλάκιση γιατί ξυλοκόπησε οδηγό της Uber, ο οποίος επιχείρησε να πάρει επιβάτη (που τον είχε καλέσει μέσω της εφαρμογής) από την πιάτσα στον Κεραμεικό.

Αλλαγές και στις άδειες ταξί

Το σχέδιο νόμου του υπουργείο Υποδομών περιλαμβάνει και αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των ταξί όπως είχε ψηφιστεί επί θητείας Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υποδομών.

Μεταξύ άλλων ανατρέπεται η πρόβλεψη με βάση την οποία ένας ιδιοκτήτης μπορούσε να κατέχει μέχρι και το 5% των αδειών σε μια περιοχή (δηλαδή θα μπορούσε να έχει 700 άδειες ταξί στην Αττική, που υπάρχουν 14.000 άδειες).

Όπως είπε χθες ο κ. Λυμπερόπουλος, θα προβλέπεται πως ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κατέχει μέχρι και 14 άδειες. Τόσες έχει σήμερα ο μεγαλύτερος εκ των ιδιοκτητών αδειών ταξί στην Αττική, κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας των οχημάτων από τα 18 στα 22 χρόνια.

Πηγή: Euro2day