Αμερικανός στρατιώτης επιζεί από τα πυρά Ιορδανών και λέει την ιστορία του

Αμερικανός στρατιώτης επιζεί από τα πυρά Ιορδανών. Τι αναφέρει για την επίθεση
MivPiv via Getty Images

Οι Αμερικανοί στρατιώτες συνήθιζαν να φορούν καπέλα μπέιζμπολ αντί για κράνη στις αποστολές στη στρατιωτική βάση στην Ιορδανία. Οι ασκήσεις γι' αυτούς είναι συνηθισμένο φαινόμενο και δεν τους προκαλούν κανένα φόβο. Ο θανάσιμος όμως τραυματισμός τριών στρατιωτών των ΗΠΑ από τα πυρά Ιορδανού που σημειώθηκε πρόσφατα ήταν η αιτία για το φυλακισμό του 39χρονου δράστη, ο οποίος κατηγορήθηκε για δολοφονία και προκάλεσε αναταραχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Φωνάζαμε στα αγγλικά και τα αραβικά πως είμαστε φίλοι. Κι αυτός συνέχισε να πυροβολεί», είπε ο Αμερικανός στρατιώτης που κατάφερε να επιβιώσει από την επίθεση. «Συνειδητοποιήσαμε πως δεν επρόκειτο για ατύχημα. Ήταν ξεκάθαρα μια επίθεση», συμπλήρωσε.

Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι από την άλλη χαρακτήρισαν το επεισόδιο «ατυχές περιστατικό» κατηγορώντας τους Αμερικανούς πως «έσπασαν» το πρωτόκολλο για να πλησιάσουν στη δική τους βάση. Όπως και να 'χει, το συμβάν έχει δημουργήσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο κρατών, ενώ οι διεθνείς αναλυτές δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για τα κίνητρα της επίθεσης.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα από τη στρατιωτική οργάνωση της Ιορδανίας και η συνέντευξη ενός 30χρονου λοχία που επέζησε από την επίθεση αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για όσα συνέβησαν. Στο βίντεο παρουσιάζεται μια πεντάλεπτη μάχη κατά τη διάρκεια της οποίας οι Αμερικανοί πυροβολούν, κρύβονται πίσω από τα εμπόδια, τρέχουν προκειμένου να σταματήσουν τη μετάδοση ενώ στο τέλος ο Ιορδανός χρεώνεται την επίθεση και αναγκάζεται να ανοίξει πυρά.

Ο δράστης Ma’arik al-Tawayha, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας υπέστη τραυματισμό, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε για τις δολοφονίες των επαγγελματιών του αμερικανικού στρατού.

Προκειμένου να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες της επίθεσης, ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες συναντήθηκε τη Δευτέρα με δημοσιογράφο των New York Times. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι και μπερδεμένοι, δεν καταλάβαινα ακριβώς τι συμβαίνει, ή πόσα άτομα βρίσκονταν από πίσω μου», αναφέρει στη συνέχεια.

Για λόγους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι, ο λοχίας Tawayha άρχισε ξαφνικά να πυροβολεί το δεύτερο φορτηγό με 30 σφαίρες, σκοτώνοντας μέλη της άλλης πλευράς. Το βίντεο δεν έχει ήχο αλλά ένας από τους πρωταγωνιστές αναφέρει πως τους πυροβολισμούς ακολούθησαν ουρλιαχτά κι από τις δύο πλευρές, με το δράστη να φωνάζει να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά και τους Αμερικανούς να φωνάζουν πως είναι φίλοι.

Δημοφιλή