Πιο εύκολη η πρόσβαση των ασθενών στα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα με εγκύκλιο του Υπουργείου

Πιο εύκολη η πρόσβαση των ασθενών στα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα με εγκύκλιο του Υπουργείου
Ilya Andriyanov via Getty Images

Εγκύκλιο με την οποία «ανοίγει» ο δρόμος για την εισαγωγή στη χώρα σκευασμάτων που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας και οι ασθενείς να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σκοπός είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε όλες τις ακριβές και καινοτόμες θεραπείες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υπο-ομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη.

Γίνεται πλέον σαφές πως δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνον κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Για τη διευκόλυνση ασθενών και θεραπόντων γιατρών, η υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: excpositivelist@eopyy.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή