Συνολικά 60 αστυνομικοί της δυτικής Αττικής «μετακομίζουν» καθημερινά

Συνολικά 60 αστυνομικοί της δυτικής Αττικής «μετακομίζουν» καθημερινά
Eurokinissi

Συνολικά 60-65 αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες ασφαλείας της δυτικής Αττικής, δύναμη που αντιστοιχεί με τα υπάρχοντα δεδομένα στο προσωπικό τουλάχιστον τριών Τμημάτων Ασφαλείας, «μετακομίζουν» καθημερινά από τις υπηρεσίες τους για να απασχοληθούν για… αλλότριους σκοπούς.

Οι 60-65 αστυνομικοί διατίθενται για φυλάξεις πρεσβειών, οικιών επισήμων, ενισχύουν άλλες Υποδιευθύνσεις, ενισχύουν την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, συνδράμουν σε μεταγωγές άλλων υπηρεσιών (Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών και Διεύθυνση Μεταγωγών), ενισχύουν τη φύλαξη κρατητηρίων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (Ταύρου και Αμυγδαλέζας), συμμετέχουν σε επιχειρησιακά μέτρα τάξης (Θησέας και προσαγωγές τοξικομανών) και σε φυλάξεις κατά την εκδίκαση υποθέσεων στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, «μετακομίζουν» για τη φύλαξη της ΓΑΔΑ και της Ακρόπολης.

Σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων για τις αστυνομικές δράσεις στη δυτική Αττική, στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν ότι τα «πάρεργα» θα κοπούν και ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις περιοχές αυτές δεν θα «μετακομίζουν» αλλού. Αστυνομικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Αυτό που έγινε ήταν να αυξηθούν οι οργανωμένες δράσεις σε «άβατα», κάτι που πράγματι περιορίζει το έγκλημα στη δυτική Αττική αλλά δεν βάζει το… μαχαίρι στο κόκαλο.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι οι υπηρεσίες της δυτικής Αττικής να αδυνατούν να διαθέσουν προσωπικό σε περιπολίες στους τομείς τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τις περισσότερες ημέρες ούτε μία περιπολία της Ασφάλειας σε όλη την Δυτική Αττική. Έτσι, δυσχεραίνεται η επιτήρηση, η χαρτογράφηση των εγκλημάτων και η εξιχνίασή τους. Προβλήματα παρατηρούνται και με τα οχήματα, καθώς παρατηρήθηκε ότι πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις υπηρεσιών ασφαλείας της δυτικής Αττικής για τη σύλληψη μελών εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση «δανεικών» οχημάτων από άλλες υπηρεσίες.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής είναι μία από τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω συνεχών βλαβών περιπολικών από τη συνεχή καταπόνησή τους. Τα δε Τμήματα Ασφαλείας διαθέτουν συνήθως μόλις ένα ή δύο οχήματα. Παρά ταύτα η συγκεκριμένη Υποδιεύθυνση από τις αρχές του 2017 έχει εξαρθρώσει 10 εγκληματικές ομάδες και έχει συλλάβει 110 άτομα, εκ των οποίων τα 38 έχουν προφυλακιστεί. Παράλληλα, τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας έχουν εξαρθρώσει ακόμα εννιά συμμορίες και έχουν συλλάβει 81 άτομα, εκ των οποίων τα 28 προφυλακίστηκαν. Τα υπόλοιπα αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα στις «κόκκινες» περιοχές πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι υπηρεσίες ασφαλείας (κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα) και να μην περιορίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός στις στοχευμένες ειδικές δράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις επικεντρώνονται σε προσαγωγές και συλλήψεις τοξικομανών και μικροπαραβατών. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών διατίθεται για τις μεταγωγές τοξικομανών και έτσι στερούνται προσωπικού οι υπηρεσίες τους. "Αστυνόμευση χωρίς τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη δυτική Αττική δεν πρέπει να μετακομίζουν εκτός του τομέα ευθύνης των υπηρεσιών τους", λέει ο Γιωργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων δυτικής Αττικής.

Δεσμεύσεις του υπουργείου

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμεύεται για αύξηση των δυνάμεων στη δυτική Αττική.

Συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο διατείνεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση από τους 500 νέους αστυφύλακες αλλά και από άνδρες που θα γυρίσουν από τα νησιά, όπου έχουν μεταβεί με αποσπάσεις για τη θερινή περίοδο. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη κάνουν λόγο και για αύξηση των ειδικών δράσεων που είχαν ως αποτέλεσμα από τις 15 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου 2017 να ελεγχθούν συνολικά 9.420 άτομα, να προσαχθούν 3.135, να συλληφθούν 651 άτομα και να βεβαιωθούν 1.846 παραβάσεις. Το ίδιο διάστημα εξιχνιάστηκαν 66 υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 2,2 κιλά ηρωίνης, 1.532 χάπια, ενώ εντοπίστηκαν 9.000.000 λαθραία τσιγάρα

Δημοφιλή