Άθλος στους αιθέρες: Ουκρανός πιλότος προσγείωσε αεροπλάνο στα τυφλά, παρά τις ζημιές από χαλάζι

Άθλος στους αιθέρες: Ουκρανός πιλότος προσγείωσε αεροπλάνο στα τυφλά, παρά τις ζημιές από χαλάζι
YouTube

Με ασφάλεια κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη Ουκρανός πιλότος, πιλοτάροντάς το στα τυφλά, παρά τις ζημιές που είχαν προκληθεί από χαλάζι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, o Αλεξάντερ Ακόποφ, πιλότος του Airbus A320, παρασημοφορήθηκε για την πράξη του, η οποία πιθανότατα έσωσε τις ζωές των 121 επιβατών και των 6 μελών του πληρώματος. Το αεροσκάφος της τουρκικής AtlasGlobal είχε απογειωθεί με προορισμό το Ερκάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όταν βρέθηκε εν μέσω σφοδρής θύελλας, με χαλάζι στο μέγεθος αυγού, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αεροπλάνο, αχρηστεύοντας μάλιστα και τον αυτόματο πιλότο.

«Πετάω εδώ και 30 χρόνια. Λοιπόν, το είδατε το αεροπλάνο να προσγειώνεται; Ήταν εντάξει; Οι επιβάτες είναι ζωντανοί. Είναι φυσιολογικό. Αυτή είναι η επαγγελματική μας αξιοπιστία» είπε σε τοπικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας πως τα συστήματα δεν ενημέρωσαν για την κακοκαιρία. «Ήταν δύσκολο, αλλά το σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι είναι ζωντανοί».

Το χαλάζι άρχισε να σφυροκοπά το πιλοτήριο 10 λεπτά μετά την απογείωση, οπότε ο Ακόποφ έλαβε άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο ωστόσο ήταν κλειστό για άλλες πτήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η δυσκολία του εγχειρήματος γίνεται αντιληπτή από τις εικόνες του αεροσκάφους, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Η ορατότητα, όπως φαίνεται, ήταν πρακτικά μηδενική.

Η προσγείωση κατεγράφη σε βίντεο.

Δημοφιλή