Palantir: Η άγνωστη στους πολλούς εταιρεία που έχει σχεδόν τόση δύναμη στον «πραγματικό κόσμο» όσο η Google

Palantir: Η άγνωστη στους πολλούς εταιρεία που έχει σχεδόν τόση δύναμη στον «πραγματικό κόσμο» όσο η Google
Internet Background with Code and Technology World
Internet Background with Code and Technology World
kentoh via Getty Images

Google, Apple, Samsung, Microsoft, Facebook: Είναι κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες στον χώρο του Ίντερνετ και της τεχνολογίας, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη δύναμη και στον «πραγματικό» κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» στον χώρο- και κάποιοι από αυτούς είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, το οποίο ασχολείται περισσότερο με «τρανταχτά» ονόματα όπως αυτά, τη στιγμή που άλλοι προτιμούν να κινούνται «αθόρυβα», επιδιδόμενοι σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολλούς αμφιλεγόμενες.

Μία από αυτές είναι η Palantir: Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή το όνομα προέρχεται από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Επρόκειτο για μαγικές σφαίρες που επέτρεπαν στους χρήστες τους να επικοινωνούν εξ αποστάσεως, αλλά και να βλέπουν γεγονότα που λάμβαναν χώρα σε μακρινές τοποθεσίες, ή που είχαν συμβεί στο παρελθόν.

Όπως καταλαβαίνει κανείς σχετικά εύκολα, από το όνομα και μόνο, πρόκειται για μια εταιρεία που σχετίζεται με τον χώρο της ασφάλειας: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, απόσπασμα από το «Done: The Secret Deals That Are Changing Our World« του Jacques Peretti, η Palantir, που υποστηρίζεται από τη CIA, είναι μεν πανίσχυρη, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για την ύπαρξή της. Η εταιρεία δεν έχει έχει γραφεία, αλλά ένα SCIF (sensitive compartmentalised information facility- προστατευμένες εγκαταστάσεις) στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια, οι εγκαταστάσεις της πρέπει να είναι ανθεκτικές απέναντι σε προσπάθειες απόκτησης πρόσβασης στις πληροφορίες της, και το δίκτυό της να μην έχει σύνδεση με το κανονικό Ίντερνετ, για την αποτροπή διαρροής πληροφοριών. Τα συστήματα ασφαλείας της περιλαμβάνουν προηγμένα βιομετρικά συστήματα και τοίχους αδιαπέραστους σε ραδιοκύματα, σήμα κινητής τηλεφωνίας ή Ίντερνετ. Οι μέθοδοι αποθήκευσης δεδομένων της είναι υψηλής ασφαλείας, καθώς απαιτούνται ψηφιακοί κωδικοί από σειρά ατόμων, οι ταυτότητες των οποίων είναι προστατευμένες- έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία από χάκερ.

Την εταιρεία ίδρυσε το 2004 ο Πίτερ Θίελ, συνιδρυτής του PayPal και επενδυτής του Facebook, μαζί με τους Νέιθαν Γκέτινγκς, Τζο Λόνσντεϊλ, Στίβεν Κοέν και Άλεξ Καρπ. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία μιας εταιρείας που χρησιμοποιούσε τα «Big Data» (τεράστιος όγκος δεδομένων, από διαφορετικές πηγές, που ήταν μέχρι πρότινος αδύνατον να επεξεργαστεί κανείς με συμβατικές μεθόδους, η αξιοποίηση των οποίων προϋποθέτει υπερεξελιγμένες τεχνολογίες) όπως δεν το είχε κάνει κανείς. Το 2013, ο Καρπ, διευθύνων σύμβουλος της Palantir, ανακοίνωσε πως η εταιρεία δεν θα έμπαινε στο χρηματιστήριο, καθώς κάτι τέτοιο, στην περίπτωσή της, θα έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά στη διαχείρισή της.

Το αντικείμενο της Palantir θυμίζει αρκετά την, βασιζόμενη σε νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Φίλιπ Ντικ, ταινία «Minority Report» (2002), όπου ο Τομ Κρουζ ενσαρκώνει έναν αστυνομικό που δουλεύει σε μια ειδική αστυνομική μονάδα πρόγνωσης εγκλημάτων: Μεταλλαγμένοι με τηλεπαθητικές δυνάμεις είναι σε θέση να προβλέπουν πότε κάποιος θα προβεί σε έγκλημα, οπότε και η αστυνομία σπεύδει επί σκηνής πριν αυτό συμβεί. Στην περίπτωση της Palantir δεν υπάρχουν τηλεπαθητικοί μεταλλαγμένοι, αλλά Big Data, επιχειρώντας να προβλέπει γεγονότα πριν αυτά συμβούν, με πελάτες τη CIA, το FBI, την NSA, το CDC, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, την εφορία κ.α- ενδεικτικά, το 50% των δραστηριοτήτων της έχουν να κάνουν με κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς. Σύμφωνα με τον Guardian, με τη βοήθεια της Palantir φυλακίστηκε ο διαβόητος επιχειρηματίας- οικονομικός απατεώνας Μπέρνι Μέιντοφ, ενώ παρακολουθούνται τρομοκράτες, οικονομικοί εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εταιρειών κ.α. Στο Ιράκ, το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε λογισμικό της Palantir για να εντοπίζει μοτίβα στις τοποθετήσεις βομβών, προβλέποντας πως τηλεχειριστήρια για πόρτες γκαράζ χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως πυροδότησή τους. Επίσης, η Palantir ανέλυε δείγματα DNA από απομακρυσμένες τοποθεσίες που συλλέγονταν από στρατιώτες, σε σχέση με στοιχεία (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα) που είχαν συγκεντρωθεί εντός διαστήματος ετών- με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται ταχύτατα. Χωρίς την Palantir, ύποπτοι θα είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.

«Χρησιμοποιώντας το πιο εξελιγμένο data mining, η Palantir μπορεί να προβλέψει το μέλλον, δευτερόλεπτα ή χρόνια πριν συμβεί. Ο Σάμιουελ Ρίντινγκ, πρώην πεζοναύτης που εργάστηκε στο Αφγανιστάν για τη NEK Advanced Securities Group, που έχει σύμβαση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έχει πει ότι “είναι ο συνδυασμός κάθε εργαλείου ανάλυσης που μπορείς να φανταστείς. Θα ξέρεις κάθε “κακό” που βρίσκεται στην περιοχή σου”» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian. Ο άλλος βραχίονας της εταιρείας, η Palantir Metropolis, ασχολείται με τον χώρο των αναλυτικών εργαλείων για τράπεζες, hedge funds κ.α., που επιδιώκουν πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους σε χρηματιστήρια, αγορές κλπ.

Πέρα από τους πολέμους και τις αγορές, η Palantir επεκτείνεται και στον χώρο της επιβολής νόμου, συνεργαζόμενη με την αστυνομία του Λος Άντζελες για σκοπούς πρόγνωσης εγκλημάτων, όπως και στο Minority Report: Οι αλγόριθμοί της χρησιμοποιούν δεδομένα για τους χώρους και τους χρόνους εγκλημάτων και το προηγούμενο ιστορικό, δημιουργώντας χάρτες με «hotspots» για περιπολίες αστυνομικών- και επικριτές αποδοκιμάζουν τη χρήση τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί για χρήση σε εμπόλεμες ζώνες, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με στόχο τους ίδιους τους πολίτες τους, στον ρόλο του «εχθρού».

Δημοφιλή