Βία και θάνατος κατά τις εκλογές στη Βενεζουέλα. Τουλάχιστον 10 νεκροί κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας

Βία και θάνατος κατά τις εκλογές στη Βενεζουέλα. Τουλάχιστον 10 νεκροί κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας

Στο αίμα βάφτηκαν οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή. Οι διαδηλώσεις και οι επακόλουθες συγκρούσεις με τις αρχές κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους μεταξύ των οποίων μάλιστα δύο έφηβοι αλλά και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης.

Νεκρός όμως από σφαίρα έπεσε και ο 30χρονος Ρικάρδο Κάμπος ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ο θάνατός του αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο βίας και συγκρούσεων όσων αντιδρούν στην εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, με την αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις αμφιλεγόμενες αυτές εκλογές, έφτασε μόλις το 41,5% αφού πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι που απείχαν, είτε αντιδρώντας σε αυτές είτε φοβούμενοι βγουν στους δρόμους εξαιτίας των εκτενών και όπως πάντα, τους τελευταίες μήνες, αιματηρών επεισοδίων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης δεν συμμετείχαν στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι διοργανώθηκαν για να αυξήσουν τις εξουσίες του Μαδούρο.

Ήδη ακτιβιστές και αντιπολίτευση κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης, προορισμός της οποίας είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας και η παραμονή του στην εξουσία.

Περισσότεροι από 120 νεκροί

Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίγκρο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει υψηλή αποχή, γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά το συμβολικό δημοψήφισμα κατά του σχεδίου σύστασης συντακτικής συνέλευσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Ομως, χάρις στο εκλογικό σύστημα, που συνδυάζει ψήφο κατά περιφέρειες, αλλά και κατά επαγγελματικούς τομείς, 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μπόρεσαν να ψηφίσουν δύο φορές, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή Εουχένιο Μαρτίνες.

«Βήμα προς τη δικτατορία»

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού» αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας» πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία του Reuters. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει τις εκλογές ως ένα «βήμα προς τη δικτατορία» ενώ ο Μαδούρο υποσχέθηκε την απαρχή μιας «νέας εποχής μάχης» στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

«...η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια...»

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μαδούρο δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Μαδούρο απείλησε επίσης να αναλάβει και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια...δεν μας νοιάζει τι λέει ο Τραμπ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!».

«Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία», είπε η Χέιλι σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», τόνισε.

Βενεζουέλα, εκλογές

Πηγές: Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή