Συνήγορος του Πολίτη: Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων στη Βόρεια Ελλάδα

Συνήγορος του Πολίτη: Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων στη Βόρεια Ελλάδα
Eurokinissi/ Photo αρχείου

Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, με σημερινή ανακοίνωσή του.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής, με επικεφαλής τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποίησε αυτοψίες, από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου, σε αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και σε κέντρα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες στα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, από τις αυτοψίες προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους. Χαρακτηριστική, σημειώνει, είναι η περίπτωση εντοπισμού ασυνόδευτων στα κρατητήρια του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί 25 τετραγωνικών μέτρων.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η αστυνομίαµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ' αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και µεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους», ενώ ζητάει να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανήλικους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή