Συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μέσα στη νύχτα

Συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μέσα στη νύχτα
twitter/lilian tintori

Οι μυστικές υπηρεσίες στη Βενεζουέλα συνέλαβε δυο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που μιλούσαν ανοιχτά κατά του προέδρου της χώρας Μαδούρο και πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις. Πρόκειται για τους Leopoldo Lopez και Antonio Ledezma.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης», που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 120 ανθρώπων στην χώρα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μαδούρο.«Μάθαμε την είδηση» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και «Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Απαιτούμε από τις αρχές της Βενεζουέλας περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή τους, που παραμένει ασαφής».

Σε μια ανάρτηση στο twitter η σύζυγος του Lopez, Lilian Tintori, γράφει: «12:27 το πρωί: η στιγμή που η δικτατορία απαγάγει τον Leopoldo από το σπίτι μου. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι». Η δε ανάρτηση συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Lopez περιστοιχισμένος από πάνοπλους αστυνομικούς να αναγκάζεται να μπει σε ένα μαύρο αυτοκίνητο.

O Lopez είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο σε ποινή φυλάκισης 14 ετών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια αιματηρών διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει το 2014, αλλά βρισκόταν πλέον υπό κατ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου του δεν υπήρχε κανένας λόγος άρσης του μέτρου.

Βίντεο όμως αναρτήθηκε στο twitter και με τη σύλληψη του Antonio Ledezma, δημάρχου του Καράκας ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.. Στο βίντεο που ανάρτησε βουλευτής της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο Ledezma να συνοδεύεται από αστυνομικούς ενώ ακόμη φοράει της πυτζάμες του.

«Πήραν τον Λεοπόλντο Λόπες και τον δήμαρχο Λεντέσμα για να μας φοβίσουν και να πλήξουν το ηθικό μας», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα, εθνικός συντονιστής του κόμματος του Λόπες Voluntad Popular

Οι συλλήψεις ήρθαν μια ημέρα μετά την συγκρότρηση τε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης, που σήμανε και το τέλος του Κοινοβουλίου και ελέγχεται από τον Μαδούρο. Των οργισμένων διαδηλώσεων και των τουλάχιστον 10 θανάτων κατά τη διάρκεια αυτών, ακολούθησαν οι νέες απειλές του προέδρου της χώρας αλλά και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή