Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη Εκπαίδευση

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη Εκπαίδευση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Evrokinnisi

«Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο στο μέλλον θα αποτελεί απλώς μία απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιριού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ίδιου του προεδρείου και του προέδρου του Κοινοβουλίου.

«Είναι συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί το προαύλιο της Βουλής να μετατρέπεται σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, περίπου να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε, παράλληλα, ότι έχει στείλει δύο επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει λάβει καμία γραπτή απάντηση. «Τώρα για αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε μέσα σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και επανήλθε στα θέματα της Παιδείας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους- είχαν στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. «Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», σχολίασε και έκανε λόγο για επικίνδυνη συγκυβέρνηση.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το νομοσχέδιο και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω και αναμοχλεύετε τις πιο σκοτεινές εποχές».

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και για άλλες διατάξεις, όπως η κατάργηση των συμβουλίων των ιδρυμάτων.

«Απεχθάνεστε την ποιότητα και τις ανεξάρτητες φωνές. Στην πραγματικότητα αποστρέφεστε κάθε έννοια αξιολόγησης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από συγκεντρωτική, γραφειοκρατική και οπισθοδρομική αντίληψη και αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας είναι το νέο πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Με τις πολιτικές σας εσείς τελικά διώχνετε τους καλύτερους από την πατρίδα» τόνισε, ενώ ανέφερε τους εξής πέντε άξονες της δικής του πρότασης για την ανώτατη εκπαίδευση: Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όλα αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην εξεταστική «που θα γίνει είτε με την θέλησή σας, είτε χωρίς, γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μόνο στη φαντασία του υπάρχουν μόνο χαμογελαστά πρόσωπα στον δρόμο, καθώς τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ μόνο χαμογελαστά δεν είναι.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων την περίοδο 2012-2015 κατατέθηκαν 14 τροπολογίες και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης το αντίστοιχο νούμερο είναι 59 κυρώσεις, 80 τροπολογίες.

«Έχω και ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας. Από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, σε δύο μήνες, πόσες τροπολογίες λέτε κατατέθηκαν; 159!» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, και τις κατέθεσε στα πρακτικά.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως η αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδηγούσε σε απολύσεις, ενώ μιλώντας για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας, είπε ότι είναι εκείνοι που κατ' εξοχήν πληρώνουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

«Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν μειωθούν οι συντάξεις, ποιος θα πληρώσει, οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Αρκετά με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. «Τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτος να έχει πει «ναι» στην εξεταστική.

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική και για τον κ. Καμμένο. «Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μία δύσκολη συζήτηση για εσάς» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα είχε πει προς τον πρωθυπουργό: «Νομίζω κ. Τσίπρα ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή