ΔΙΕΘΝΕΣ
02/08/2017 13:51 EEST | Updated 02/08/2017 13:51 EEST

Εντυπωσιακή ανακάλυψη. Αρχαιολόγοι εντόπισαν μια «μικρή Πομπηία» νότια της Λυών

In this photograph taken on July 28, 2017, a child plays near the ruins of an ancient Roman aqueduct, in a park in a suburb of Rome.

Two years of lower-than-average rainfall in Rome has forced Rome to close fountains and consider the prospect of water rationing.   / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO        (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)
ANDREAS SOLARO via Getty Images
In this photograph taken on July 28, 2017, a child plays near the ruins of an ancient Roman aqueduct, in a park in a suburb of Rome. Two years of lower-than-average rainfall in Rome has forced Rome to close fountains and consider the prospect of water rationing. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Με ένα μοναδικό εύρημα το οποίο περιγράφουν ως «μικρή Πομπηία» ήρθαν αντιμέτωποι Γάλλοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως κατά την ανασκαφή στις παρυφές της πόλης Vienne αντίκρισαν μια ολόκληρη ρωμαϊκή γειτονιά γεμάτη με απομεινάρια πολυτελών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων.

«Είμαστε πολύ τυχεροί. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανασκαφή του ρωμαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο Benjamin Clement, ο αρχαιολόγος που οδήγησε το επιτελείο του περίπου 30 χλμ. νότια της Lyon. H πόλη της Vienne είναι γνωστή για το ρωμαϊκό θέατρο και ναό που διατηρεί, ενώ παλαιότερα θεωρούνταν ένας σημαντικός κόμβος που συνέδεε τη βόρεια Γαλατία με τη ρωμαϊκή επαρχία Gallia Narbonensis στη νότια Γαλλία.

Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει το εύρημα ως μια «καθοριστικής σημασίας ανακάλυψη». Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η ανακάλυψη έγινε σε ένα χώρο που προορίζεται για την κατασκευή ενός οικοδομικού συγκροτήματος 7.000 τ.μ.

Η περιοχή στην οποία υπάρχουν σπίτια που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατοικήθηκε για περίπου 300 χρόνια πριν ερημώσει από σειρά φυσικών καταστροφών που την έπληξαν. Πολλά από τα αντικείμενα των κατοίκων συντηρήθηκαν, μετατρέποντας την πόλη σε μια μικρή Πομπηία, σχολιάζει ο Clement, αναφερόμενος στο εύρημα. Ανάμεσα σε αυτά που έχουν επιζήσει, είναι και ένα επιβλητικό κτίριο με την ονομασία « Bacchanalian House», το οποίο βρήκαν οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτοντας το δάπεδό του που απεικόνιζε την πομπή των μαινάδων. Οι μαινάδες ήταν νύμφες που παρουσιάζονται ως συντρόφισσες και συνοδοί του θεού Διονύσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ερευνητών, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον πρώτο όροφο, τη στέγη και το μπαλκόνι του κτιρίου. Άλλα τμήματα του οικοδομήματος επιβίωσαν. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το σπίτι ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο. Ο Clement διευκρίνισε πως η ομάδα του θα μπορέσει να αποκαταστήσει την οικία ολοκληρωτικά.

Τα ψηφιδωτά πρόκειται να αφαιρεθούν από ειδικούς επαγγελματίες και να απομακρυνθούν προκειμένου το 2019 να εκτεθούν στο μουσείο του γαλλο-ρωμαϊκού πολιτισμού στη γαλλική πόλη. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν παράλληλα ένα άλλο δημόσιο κτίριο στολισμένο με αγάλματα του Ηρακλή στο χώρο της πρώην αγοράς. Ο Clement τόνισε πως ίσως εκεί φιλοξενούνταν μια σχολή φιλοσοφίας.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Απρίλιο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τους ερχόμενους μήνες η ομάδα ερευνητών του Benjamin Clement ετοιμάζει παρόμοιες μελέτες που θα εμπλουτίσουν την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου.

Sponsored Post