ΗΠΑ: Aπαγόρευση ταξιδιών στη Β. Κορέα από την 1η Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Aπαγόρευση ταξιδιών στη Β. Κορέα από την 1η Σεπτεμβρίου
|
'PYONGYANG, Korea, North - MARCH 23, 2010: North Korean war woman squad in preparation for military parade'
'PYONGYANG, Korea, North - MARCH 23, 2010: North Korean war woman squad in preparation for military parade'
tupikov via Getty Images

Από 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ απαγόρευση ταξιδιών στη Βόρεια Κορέα από Αμερικανούς υπηκόους, ενώ οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την ημερομηνία αυτή, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να καταθέσουν αίτηση για εξαίρεση από την απαγόρευση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα απαγορεύσει το ταξίδι στη χώρα από πολίτες της λόγω του κινδύνου «μακροχρόνιας κράτησης» εκεί.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης θα καταστήσει τη Βόρεια Κορέα τη μόνη χώρα στην οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν Αμερικανοί. Ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Ουόρμπιερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τη Βόρεια Κορέα σε 15 έργα καταναγκαστικά έργα, επεστράφη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κωματώδη κατάσταση στις 13 Ιουνίου μετά την απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους, και πέθανε στις 19 Ιουνίου. Οι συνθήκες του θανάτου του και ο λόγος που βρέθηκε σε κώμα παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε μέσω των κρατικών της ΜΜΕ ότι ο θάνατος του Ουόρμπιερ αποτελούσε «μυστήριο» και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο φοιτητής είχε πεθάνει λόγω βασανιστηρίων και ξυλοκοπήματος ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Στο μεταξύ, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ανέφερε πως η Κίνα πραγματοποιεί «σημαντικά βήματα» προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Σούζαν Θόρντον υπηρεσιακή βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους κι αναφορικά με το επερχόμενο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον στην Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει «σημαντικά βήματα... ειλικρινή βήματα που δεν έχουν γίνει ξανά» από την Κίνα προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση του ασκεί στην Βόρεια Κορέα.

«Βλέπουμε μία αυξανόμενη αποφασιστικότητα από την πλευρά τους, να κάνουν βήματα και να προσπαθήσουν ν’ αντιμετωπίσουν σοβαρά την κατάσταση» είπε η Θόρντον. «Εμείς και η Κίνα έχουμε τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χεροσνήσου» πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua)