ΔΙΕΘΝΕΣ
03/08/2017 09:37 EEST | Updated 03/08/2017 09:37 EEST

«Μέτωπο» με τη Γερμανία ανοίγει η Πολωνία: Σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Hugh Rooney /Eye Ubiquitous via Getty Images
Poland, Warsaw, Monument to the Warsaw Uprising, another section of the monument showing a group of Polish insurgents actively engaged in combat.

Αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ετοιμάζεται να διεκδικήσει η πολωνική κυβέρνηση, ανοίγοντας ένα νέο «μέτωπο» στην αντιπαράθεσή της με την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του EUObserver, ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (PiS) ανακοίνωσε την κίνηση αυτή την Τετάρτη (2 Αυγούστου) εν μέσω των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944. Όπως είπε στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Pap, το κοινοβούλιο θα έχει ολοκληρώσει μια νομική ανάλυση των διεκδικήσεων μέχρι τις 11 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ηθικό καθήκον».

Ο Ρίτσαρντ Τσαρνέκι, επίσης βουλευτής του κόμματος, είπε πως «αν οι Εβραίοι έλαβαν αποζημίωση- και ορθώς έλαβαν- για απώλεια περιουσίας, γιατί να μη διεκδικήσουμε και εμείς;».

Το παλιό κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας παραιτήθηκε των αξιώσεων της χώρας περί αποζημιώσεων από τη Γερμανία το 1953, αλλά ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Αντόνι Μακίρεβιτς, είπε την Τρίτη ότι αυτή η δέσμευση ήταν κενή επειδή είχε γίνει από μια κυβέρνηση- μαριονέτα των Σοβιετικών.

Όπως είπε, ο θάνατος άνω των 200.000 Πολωνών κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας είχε χαρακτηριστικά γενοκτονίας και «το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Γερμανοί σε αυτή την περίπτωση είναι να προσπαθήσουν να...αποπληρώσουν το τρομερό τους χρέος προς το πολωνικό έθνος».

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η πολωνική κυβέρνηση «ετοιμάζεται για μια ιστορική αντεπίθεση».

«Μιλάμε για τεράστια ποσά, και επίσης για το γεγονός ότι η Γερμανία για πολλά χρόνια αρνείτο να αναλάβει την ευθύνη της για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» όπως πρόσθεσε.

Οι εξαγγελίες αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΕ και της πολωνικής κυβέρνησης, καθώς η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμα και κυρώσεις τη Βαρσοβία σχετικά με αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης της και την άρνησή της να σεβαστεί αποφάσεις του Συμβουλίου.