ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2017 10:33 EEST | Updated 04/08/2017 10:33 EEST

Σύλληψη του Βρετανού χάκερ που βοήθησε να σταματήσει η κυβερνοεπίθεση WannaCry

sestovic via Getty Images
SESTOVIC VIA GETTY IMAGES

Ενώπιον δικαστηρίου στο Λας Βέγκας θα εμφανιστεί αργότερα σήμερα ο Βρετανός ερευνητής κυβερνοασφάλειας Μάρκους Χάτσινς, που συνελήφθη προχθές σε σχέση με υπόθεση κυβερνοεγκλήματος στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο 23χρονος είχε κατηγορηθεί για ανάμειξη στο Kronos – ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων από τους υπολογιστές των θυμάτων που χρησιμοποιούνται για να εγγράφονται σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Ο Χάτσινς έγινε γνωστός αφού ανέκοψε την κυβερνοεπίθεση WannaCry που έπληξε το βρετανικό σύστημα υγείας τον Μάιο. Συνελήφθη από το FBI την Τετάρτη.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει γνώση της κατάστασης, με άλλους ερευνητές κυβερνοασφάλειας να εκφράζουν έκπληξη για τις κατηγορίες σε βάρος του Χάτσινς.

Το WannaCry εξαπλώθηκε με ταχύτητα σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου. Λίγο μετά ο Χάτσινς βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς βρήκε τρόπο να το σταματήσει.

Αυτές τις μέρες, ο Βρετανός χάκερ βρισκόταν στο Λας Βέγκας παρακολουθώντας συνέδρια για την κυβερνοασφάλεια, αλλά οι αναρτήσεις του στο Twitter – στο οποίο είναι συνήθως πολύ δραστήριος – σταμάτησαν πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο Μάρκους Χάτσινς συνελήφθη στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες «για το ρόλο του στην ανάπτυξη και διάδοση του κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού Kronos». «Οι κατηγορίες σε βάρος του Χάτσινς, για τις οποίες συνελήφθη, σχετίζονται με την εικαζόμενη συμπεριφορά περίπου από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούλιο 2015». Δεν έχει γίνει γνωστό που κρατείται ο Βρετανός χάκερ ,σημειώνει το BBC.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)