Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος
EUROKINISSI

(Upd) Οι δυνατοί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στα Κύθηρα, έχουν αναζωπυρώσει κάποιες εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φθάσουν οι φλόγες σε οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι υπήρξε πρόβλημα με την διαχείριση των εναέριων μέσων τονίζοντας ότι «παρακαλάμε να έρθουν».

Ο κ. Χαρχαλάκης απέδωσε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο ότι «χάθηκε πάρα πολύς χρόνος στην αεροπυρόσβεση».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ ανέφερε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισήμανε δε πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Σημειώνεται πως και για σήμερα, Σάββατο είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών (δείκτης 3), σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Ειδικότερα, προβλέπεται υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κύθηρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή