Αισιοδοξία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα. Ερευνούν τα αίτια, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα

Αισιοδοξία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα. Ερευνούν τα αίτια, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα
Eurokinissi

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.

Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από αύριο το πρωί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγιά στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι' αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.

Την αισιοδοξία του πως σύντομα θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».

Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. «Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι' αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή