Ένα cafe στην Αυστραλία χρεώνει τους άνδρες 18% περισσότερο και τους βάζει σε σκέψεις όταν μαθαίνουν το λόγο

Ένα cafe στην Αυστραλία χρεώνει τους άνδρες 18% περισσότερο και τους βάζει σε σκέψεις όταν μαθαίνουν το λόγο

Η Alex O'Brien είναι ιδιοκτήτρια ενός vegan cafe στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Πρόκειται για το «Handsome Her». Το συγκεκριμένο κατάστημα όμως είναι πολύ ιδιαίτερο (και όχι η ιδιαιτερότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι προσφέρει προϊόντα τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε vegan). Απλά έχει τρεις βασικούς κανόνες και η υπεύθυνη τους καθιστά γνωστούς σε όλους όσους περνούν το κατώφλι του καταστήματος (έχει αναρτήσει και έναν πίνακα ανακοινώσεων).

Όπως εξηγεί το Handsome Her είναι ένα cafe «από τις γυναίκες για τις γυναίκες» και οι κανόνες είναι εξής:

Κανόνας Νο 1: Οι γυναίκες προηγούνται (στα τραπεζοκαθίσματα)

Κανόνας Νο2: Οι άνδρες θα χρεώνονται 18% περισσότερο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών (gender pay gap το2016) και το ποσό της επιπλέον χρώσης θα αποδίδεται σε κάποια οργάνωση που εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες (ο «φόρος» αυτός επιβάλλεται μόνο μια φορά τον μήνα)

Κανόνας Νο 3: Ο σεβασμός είναι αμφίδρομος

Ποιες οι αντιδράσεις των ανδρών που πηγαίνουν στο cafe; Όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια μέχρι στιγμής δεν είχε κανένα πρόβλημα. Όλοι οι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πληρώσουν αυτό τον «φόρο» 18% που επιβάλει η ιδιοκτήτρια και τους εξηγήθηκε ο λόγος, δεν έφεραν κάποια αντίρρηση και η ίδια εκτιμά πως η απόφασή της αυτή τους έβαλε σε κάποιες σκέψεις για τα προνόμια που απολαμβάνουν στις δουλειές τους. Ωστόσο, δεν προτίθεται να διώξει κάποιον πελάτη εάν αρνηθεί να πληρώσει το επιπλέον ποσό.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στην Mirror, φιλικό της πρόσωπο που εργάζεται σε μια ΜΚΟ που παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες της είχε μιλήσει για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων «και σκέφθηκα πως ήταν καλή ιδέα (η επιβολή του «φόρου» υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις). Έτσι αποφασίσαμε πως μια ημέρα το μήνα θα χρεώνουμε τους άνδρες 18% περισσότερο και τα χρήματα θα δίνονται σε φιλανθρωπίες».

Συμπληρώνει δε πως «εάν κάποιοι άνδρες δεν θέλουν να πληρώσουν δεν θα τους πετάξουμε έξω. Απλά έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι καλό».

Σε ό,τι φορά το ποσοστό που επέλεξε για την επιπλέον χρέωση των ανδρών πελατών, αυτό δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας οι εργαζόμενες γυναίκες αν και κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες, κερδίζουν το 82% του μισθού που δίνεται σε αυτούς.