Σκωτία: 19χρονος δηλώνει ένοχος για τον βιασμό 12χρονης. Η δικαστής τον αθώωσε γιατί «έμοιαζε μεγαλύτερη»

19χρονος δηλώνει ένοχος για τον βιασμό 12χρονης. Η δικαστής τον αθώωσε γιατί «έμοιαζε μεγαλύτερη»
Sad Drunk Woman on Armchair with Empty Bottles
Sad Drunk Woman on Armchair with Empty Bottles
MrKornFlakes via Getty Images

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σκωτία αλλά και σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία για την απόφαση δικαστή να αφήσει ελεύθερο τον βιαστή ενός 12χρονου κοριτσιού, ο οποίος μάλιστα δήλωσε «ένοχος» για τις πράξεις που του αποδίδονταν. Το θέμα τώρα παίρνει νέες διαστάσεις και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται καθώς το θύμα προχώρησε σε δηλώσεις αμφισβητώντας το σκεπτικό του δικαστή για την αθώωση του δράστη αλλά και τον ισχυρισμό της πως προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά βιασμό.

Το κορίτσι κατήγγειλε πως ο βιασμός σημειώθηκε σε ένα πάρτι που είχε γίνει σε διαμέρισμα τον Ιούλιο του 2015 στο Εδιμβούργο και δράστης ήταν ένας 19χρονος τότε νεαρός, ο Ντάνιελ.

Το φερόμενος δράστης δήλωσε «ένοχος» των κατηγοριών αλλά η δικαστής έκρινε πως η 12χρονη κοπέλα έδειχνε μεγαλύτερη και σίγουρα άνω των 16 ετών (ως ορίζει ο νόμος για το σεξ με ανήλικα) και πως το σεξ ήταν συναινετικό.

Η δικαστής βασίστηκε σε μαρτυρίες και στοιχεία που σχετίζονταν με τη ηλικία της κοπέλας όπως την κατάθεση ενός οδηγού ταξί που είπε πως έδειχνε σαν να ήταν 20 ετών ενώ και οι αστυνομικοί στους οποίους αρχικά απευθύνθηκε η 12χρονη εκτίμησαν πως ήταν μεγαλύτερη των 16 χρόνων. Μάλιστα η δικαστής ανέφερε πως η εικασία σχετικά με την ηλικία της ήταν λογική αφού και σε εικόνες που ανακτήθηκαν από μία κάμερα παρακολούθησης, «επιβεβαιώνουν» και κατά τη δική της άποψη, πως έδειχνε μεγαλύτερη.

Κατά την κρίση λοιπόν της δικαστή αφού το κορίτσι έδειχνε 16 ετών «το σεξ ήταν συναινετικό».

Η 12χρονη από την πλευρά της σε μια ανοιχτή επιστολή δηλώνει πως το σεξ με τον κατηγορούμενο νεαρό έγινε ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη σε έναν καναπέ μετά από κατανάλωση αναψυκτικού με βότκα και αναφέρει πως συνοδευόταν από φιλικό της πρόσωπο ηλικίας 13 ετών. Και θέτει το ερώτημα: «Πώς μπορεί κανείς να συναινέσει όταν δεν μπορεί να μιλήσει;». Στην επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτός ο τύπος, ο Ντάνιελ, λέει πως δεν γνώριζε ποια ήταν η ηλικία μου. Δεν μπορώ καλά καλά να θυμηθώ εκείνη τη νύχτα. Έχω αναδρομές, εικόνες. Είχα λιποθυμήσει στο σαλόνι και μετά θυμάμαι εκείνον να με σηκώνει και μετά να έρχεται στο κρεββάτι». Και καταλήγει λέγοντας πως όταν ο Ντάνιελ δήλωσε «ένοχος» ενώπιον του δικαστηρίου αισθάνθηκε ικανοποίηση αλλά μετά την απόφαση «προσπάθησα ακόμη και να αυτοκτονήσω γιατί δεν μπορούσα να το αντέξω». «Μετά απλά έφυγε ελεύθερος. Ήμουν καταρρακωμένη».

Από τα σημεία στα οποία στέκονται ιδιαίτερα τα βρετανικά ΜΜΕ είναι η ανακοίνωση της απόφασης της δικαστή, λαίδυ Μάγκι Σκοτ στον κατηγορούμενο. «Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα γνώρισες το θύμα και το φιλικό της πρόσωπο ενώ περιμένατε στην ουρά για να πάρετε ταξί. Μετά από λίγο όλοι μαζί αποφασίσατε να πάτε σε ένα πάρτι που γινόταν σε διαμέρισμα φίλου σου. Αντιλήφθηκες όσο μιλούσες μαζί της στο ταξί πως το θύμα ήταν 16 ετών. Ο οδηγός του ταξί είχε την εντύπωση πως ήταν 20 ετών. Όταν φτάσατε στο διαμέρισμα εσύ και το θύμα είχατε σεξουαλικές περιπτύξεις» και κατέληξε «Το θύμα ηθελημένα συμμετείχε στην σεξουαλική πράξη και υπήρξε πράγματι συναίνεση». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην μαρτυρία του οδηγού του ταξί και των αστυνομικών για το πόσο μεγαλύτερη από την ηλικία της έδειχνε αλλά και στη δική της σύμφωνη γνώμη, βάσει των φωτογραφιών που είδε, πως πράγματι έμοιαζε να είναι άνω των 16 χρόνων.

Το όλο θέμα απασχολεί τα βρετανικά ΜΜΕ επί μακρόν ενώ τώρα εκδηλώθηκε και ένα νέο κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χρήστες να σχολιάζουν πολύ αρνητικά την απόφαση της δικαστή, να ζητούν να διερευνηθεί ξανά η υπόθεση ενώ πολλοί έχουν προβεί και σε χαρακτηρισμούς κατά της λαίδυ Σκοτ.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή