27 εντυπωσιακές φωτογραφίες μιας μαγευτικής Πανσελήνου από κάθε γωνιά της γης

27 εντυπωσιακές φωτογραφίες μιας μαγευτικής Πανσελήνου από κάθε γωνιά της γης

Την μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου με την παράλληλη μερική έκλειψη της Σελήνης απόλαυσαν το βράδυ της Κυριακής εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο. Τα δύο φαινόμενα, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις της αστρονομίας αλλά και για όλους όσους δεν θέλησαν να χάσουν την ευκαιρία να κάνουν μια νυχτερινή βόλτα. Σίγουρα όμως ήταν μια πρόκληση για τους απανταχού φωτογράφους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες).

Στην Ελλάδα πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι σε αρχαιολογικούς χώρους, άλλοι στην παραλία ή σε ορεινά σημεία της χώρας ενώ εξαιρετικές είναι και οι φωτογραφίες επαγγελματιών που επέλεξαν πιο αστικά έως και βιομηχανικά τοπία ως φόντο.

Η μερική έκλειψη ξεκίνησε στις 20:23 ώρα Ελλάδας οπότε η σελήνη ήταν πάνω από τον ορίζοντα και στις 21:22 το φαινόμενο έφτασε στην κορύφωσή του και ολοκληρώθηκε στις 22:18 ενώ η Σελήνη βγήκε από τη σκιά της γης.

Τα εντυπωσιακά όμως αστρονομικά φαινόμενα δεν σταματούν εδώ.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Κυριακής θα κορυφωθεί η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι γνωστές Περσείδες. Το φαινόμενο εξελίσσεται ήδη από τις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 24 Αυγούστου. Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Οι Περσείδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.

Επίσης στις 21 Αυγούστου περιμένουμε την ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία όμως θα είναι ορατή μόνο στο βόρειο ημισφαίριο και κυρίως σε περιοχές της Γαλλίας και οι ΗΠΑ. Τελευταία φορά που οι Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ανάλογο φαινόμενο ήταν το 1991.

Ραφήνα, Ελλάδα

Πανσέληνος, Αύγουστος, 2017