Αντιπαράθεση περί επιβολής αναδρομικού «χαρατσιού» στους αυτοαπασχολούμενους: Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Αντιπαράθεση περί επιβολής αναδρομικού «χαρατσιού» στους αυτοαπασχολούμενους: Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας
Sooc

Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται στους αυτοαπασχολούμενους, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί νέου «χαρατσιού» στους αυτοαπασχολούμενους.

Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρεται πως εντός των προσεχών ημερών θα επιβληθούν νέα, αναδρομικά «χαράτσια» σημαντικού ύψους σε περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενούς γιατρούς, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, δικηγόρους και άλλους επιστήμονες. «Τα “χαράτσια” αυτά θα είναι οι οφειλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη οι οποίες αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Ο αναδρομικός αυτός "λογαριασμός" θα τους αποσταλεί σύντομα από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε στον ΕΦΚΑ πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο λογαριασμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» θα είναι βαρύτατος για τις σχετικές κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, καθώς θα κυμαίνεται:

  • Από 23 το μήνα (για εφάπαξ) έως 65 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό), για όσους έχουν εισόδημα ως 7.033 ευρώ.
  • Από 23 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ) έως 92 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό), για όσους είχαν το 2015 φορολογητέο εισόδημα από 7.034 ως 13.000 ευρώ.
  • Από 33 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ) έως 530 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό) για όσους είχαν το 2015 εισόδημα από 13.001 ως 73.000 ευρώ.

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα περί πρόσθετης επιβάρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016».

Οι εισφορές αυτές ισχύουν, «όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις". Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές».

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε ό,τι αφορά τις ...προκαταβολικές επικρίσεις για "αναδρομικά χαράτσια", πρέπει να σημειωθεί ότι:

- Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν...καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

-Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης "καθαρών" μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή