Πετρόπουλος: Καταβολή επιπλέον εισφορών για 70.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σε 11-12 δόσεις από τον Οκτώβριο

Πετρόπουλος: Καταβολή επιπλέον εισφορών για 70.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σε 11-12 δόσεις από τον Οκτώβριο
Eurokinissi

Γύρω στους 70.000 – και όχι 250.000, όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα- είναι οι αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ) που θα υποστούν επιπλέον ασφαλιστική επιβάρυνση 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ από τον Οκτώβριο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως είπε ο υφυπουργός, στους εν λόγω ασφαλισμένους περιλαμβάνονται 7.000 πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και οι δικηγόροι ορισμένων δικηγορικών συλλόγων, ανάμεσά τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Επίσης, προανήγγειλε ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 11 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης, πιθανότερα, από τον Οκτώβριο.

Καθώς τα ποσά αυτά οφείλονται από 1η Ιανουαρίου του 2017, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές για επικούρηση ή και εφάπαξ, κατά περίπτωση. Το υπουργείο επιδιώκει οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ να υπολογιστούν απευθείας στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016. Στόχος είναι δηλαδή να συμπεριληφθούν απευθείας στην εκκαθάριση των εισφορών βάσει φορολογικών δηλώσεων, που και αυτή όμως, όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο.

«Δεν πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις, αλλά για ποσά που είχαν θεσμοθετηθεί με παλαιότερη νομοθεσία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στον ΟΑΕΕ, δημοσιογράφοι που εργάζονταν ως μισθωτοί και διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, είπε ότι οι απαιτήσεις του Οργανισμού στηρίζονται σε παλαιότερες διατάξεις και νόμους, τους οποίους χαρακτήρισε «παράλογους».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως το μέτρο δεν αφορά όσους είχαν πάρει απαλλαγή από το πρώην ΤΕΒΕ ή δεν είχαν εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δημοφιλή