#BadPictureMonday: Το hashtag που μπορεί να φέρει τη λύτρωση στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων

#BadPictureMonday: Το hashtag που μπορεί να φέρει τη λύτρωση στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων
Instagram

Πίσω από κάθε άψογη selfie που βλέπουμε στο Instagram, υπάρχει ένα κινητό με μια photo gallery που περιέχει τουλάχιστον 43 όχι-και-τόσο-καλές εκδοχές της ίδιας φωτογραφίας.

Ή, στα σοφά λόγια της Chrissy Teigen, supermodel, συζύγου του John Legend και βασίλισσας του coolness των κοινωνικών δικτύων, υπάρχει «Η μία που ποστάρεις»...

The one you post

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη chrissy teigen (@chrissyteigen) στις

...και οι εντελώς αποτυχημένες που κρατάς κρυφές.

the one you don't

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη chrissy teigen (@chrissyteigen) στις

Βασικά, δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχεις τραβήξει δυο ντουζίνες selfies και είσαι σίγουρος πως έχεις πετύχει έστω και μία καλή πόζα, το κινητό σου δεν έχει την ίδια άποψη.

Καλώς ή κακώς, στην εποχή που ζούμε, η ταλαιπωρία του να πετύχεις την μία καλή selfie που θα αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και θα ενθουσιάσει το κοινό σου, είναι μεγάλη και είναι πανταχού παρούσα. Γιατί, πώς να το κάνουμε, κανείς δεν μπορεί να είναι όμορφος, χαριτωμένος, γλυκός, ελκυστικός 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα. Αν καταφέρουμε να αποδεχτούμε αυτό το γεγονός και να αγκαλιάσουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας, ακόμα και τις άβολες, αφιλτράριστες πλευρές, τότε και μόνο τότε θα απελευθερωθούμε πραγματικά.

Αυτό είναι και το μήνυμα που είχε στο μυαλό της η Sonya Renee Taylor, όταν δημιούργησε το hashtag #BadPictureMonday, το 2011. Η Taylor είχε τότε μόλις δημιουργήσει τη σελίδα στο Facebook «The Body is Not An Apology», αλλά σύντομα συνειδητοποίησε πως έκανε κάτι στη ζωή της που ήταν εντελώς αντίθετο με το μήνυμα της σελίδας της.

«Έβγαινα στο Facebook και ενθάρρυνα τον κόσμο να αγαπήσουν ολοκληρωτικά τους εαυτούς τους και, την ίδια στιγμή, έβγαζα δεκάδες tags μου από φωτογραφίες φίλων επειδή δεν μου άρεσε το πώς φαινόμουν σε αυτές», είπε η 40χρονη στη HuffPost US.

«Συνειδητοποίησα πως ήμουν μια υποκρίτρια. Εξακολουθούσα να αντιμετωπίζω τον εαυτό μου λες και έπρεπε να είμαι τέλεια», εξηγεί. «Αυτή δεν ήταν η ριζοσπαστική αγάπη προς τον εαυτό μας που προωθούσα κάθε μέρα, οπότε ξεκίνησα να προκαλώ τον εαυτό μου να αγαπήσει την ατελή Sonya».

Το καλύτερο πράγμα σχετικά με το υπέροχο αυτό hashtag; Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο στο τι μπορεί να ανεβάσει ο καθένας, αρκεί να θεωρεί πως είναι μια «κακή» εμφάνισή του, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δείτε μερικά παραδείγματα ανθρώπων που δεν φοβήθηκαν το #BadPictureMonday και, τελικά, το διασκέδασαν κιόλας.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη HuffPost US, η Taylor λέει πως ελπίζει η καμπάνια του #BadPictureMonday να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο άγχος για την εικόνα τους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Πιστεύω πως το να μοιράζεσαι φωτογραφίες με ατέλειες πετυχαίνει τρία πράγματα: Ένα, μας βοηθά να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας με τις ατέλειές μας. Δύο, μας υπενθυμίζει πως όταν κάποιος μας απαθανατίζει σε μια φωτογραφία, κατά πάσα πιθανότητα το κάνει σε στιγμές που νιώθουμε ευτυχία -και η ευτυχία είναι πάντα όμορφη», λέει η Taylor.

Και το τρίτο; Η Taylor ελπίζει πως το hashtag θα υπενθυμίσει στον κόσμο πως «όλα τα σώματα χαίρουν αναγνώρισης, τιμής και αξίας».