Κι όμως, αυτό το αναπάντεχο σημείο στα αεροπλάνα έχει περισσότερα βακτήρια από το καζανάκι της τουαλέτας

Κι όμως, αυτό το αναπάντεχο σημείο στα αεροπλάνα έχει περισσότερα βακτήρια από το καζανάκι της τουαλέτας
shutterstock

Μπορεί το αεροπλάνο να έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδεύει κανείς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είμαστε εντελώς ασφαλείς μέσα στην καμπίνα του. Όχι από τον κίνδυνο του θανάτου, ευτυχώς, αλλά από την απειλή των βακτηρίων.

Σίγουρα μέχρι τώρα έχετε διαβάσει ή ακούσει κάπου για το πόσο μολυσμένα είναι τα πτυσσόμενα τραπεζάκια και οι τουαλέτες των αεροπλάνων. Τώρα όμως, έπειτα από ελέγχους που έγιναν για λογαριασμό του Travel Math, αποκαλύφθηκε πως υπάρχει μία ακόμη περιοχή μέσα στο αεροπλάνο που αποτελεί μεγάλη εστία βακτηρίων -και σχεδόν κανείς δεν θα το φανταζόταν: το σύστημα εξαερισμού που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας, το οποίο πρέπει να το αγγίξουμε για να το ρυθμίσουμε αναλόγως.

Το Travel Math έστειλε έναν μικροβιολόγο να ελέγξει πέντε αεροδρόμια και τέσσερα αεροσκάφη για εστίες βακτηρίων, ο οποίος και ανακάλυψε πως το σύστημα εξαερισμού που έχει κάθε θέση περιέχει 285 μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων ανά περίπου 6.5 τετραγωνικά εκατοστά. Αυτό μπορεί να φαντάζει ασήμαντο μπροστά στο πτυσσόμενο τραπέζι που διαθέτει 2.155 τέτοιες μονάδες στην ίδια κλίμακα και το οποίο κέρδισε επάξια την πρώτη θέση για το πιο αποδεδειγμένα βρώμικο σημείο στα αεροπλάνα.

Σκεφτείτε όμως αυτό: Το σύστημα εξαερισμού αποδείχθηκε πως έχει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από το καζανάκι της τουαλέτας, το οποίο διαθέτει 265 μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων.

Γι' αυτό ίσως να ήταν προτιμότερο να σκεπάζεστε απλά με ένα κουβερτάκι ή μια ζακέτα αν κρυώνετε μέσα στην καμπίνα, αντί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο σύστημα εξαερισμού. Όχι πως οι κουβέρτες που παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι καλύτερες, εδώ που τα λέμε.

Πολλοί αεροσυνοδοί αποκάλυψαν το 2015 στη HuffPost US πως παρότι οι κουβέρτες των αεροσκαφών ανανεώνονται κάθε πρωί, ξαναδιπλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρες για τις υπόλοιπες πτήσεις. Το 2000 μια συνδικαλιστική οργάνωση βρήκε ίχνη βακτηρίων στις κουβέρτες και τα μαξιλάρια των αεροσκαφών, που συνδέονται με ασθένειες όπως μολύνσεις πνευμόνων και ματιών. Έκτοτε κάποιες αερογραμμές φροντίζουν να τα αλλάζουν συχνότερα, ενώ άλλες χρεώνουν επιπλέον τον επιβάτη για καινούργια κουβέρτα ή μαξιλάρι, σύμφωνα με το CNN.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αφήσετε αυτές τις έρευνες να επηρεάσουν τα ταξίδια σας με αεροπλάνο. Ούτως ή άλλως, όταν βρίσκεστε μέσα σε ένα αεροσκάφος διατρέχετε τον ίδιο ή και μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κάποιο επιβλαβές βακτήριο με το αν βρισκόσασταν σε έναν παιδικό σταθμό ή στο γραφείο της εταιρείας σας.

Βέβαια, το συχνό πλύσιμο των χεριών σας είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.