Για πολλά στελέχη των Πρασίνων, το κόμμα της Μέρκελ είναι θελκτικότερο από τους Σοσιαλδημοκράτες

Για πολλά στελέχη των Πρασίνων, το κόμμα της Μέρκελ είναι θελκτικότερο από τους Σοσιαλδημοκράτες
A portrait of German Chancellor and leader of Germany's conservative Christian Democratic Union party (CDU) Angela Merkel is seen on a leaflet at the CDU's headquarters in Berlin, where the party presented election campaign posters for the upcoming general elections, on August 7, 2017. / AFP PHOTO / AXEL SCHMIDT (Photo credit should read AXEL SCHMIDT/AFP/Getty Images)
A portrait of German Chancellor and leader of Germany's conservative Christian Democratic Union party (CDU) Angela Merkel is seen on a leaflet at the CDU's headquarters in Berlin, where the party presented election campaign posters for the upcoming general elections, on August 7, 2017. / AFP PHOTO / AXEL SCHMIDT (Photo credit should read AXEL SCHMIDT/AFP/Getty Images)
AXEL SCHMIDT via Getty Images

Όλο και περισσότεροι από τις τάξεις των Οικολόγων αισθάνονται τον πειρασμό να προσεγγίσουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, γεγονός που αποτελεί ακόμη έναν κόλαφο για τον κύριο αντίπαλό της σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς, μόλις ενάμιση μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δεν γνωρίζει πως να ανταπεξέλθει στις νέες τούτες σκανδαλώδεις εξελίξεις. Στις αρχές του μηνός, η βουλευτίνα των Πρασίνων στο τοπικό Κοινοβούλιο της Κάτω Σαξωνίας Έλκε Τβέστεν, εγκατέλειψε την κοινοβουλευτική της ομάδα, για να συνταχθεί με τους...Χριστιανοδημοκράτες. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε πραγματικό σεισμό στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, αναγκάζοντας την τοπική κυβέρνηση συνεργασίας Πρασίνων-SPD, που διέθετε οριακή πλειοψηφία μίας έδρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο.

Το επεισόδιο τούτο, που κανονικά θα παρέμενε μόνον ως σημαντικό γεγονός στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του κρατιδίου και μονοπωλεί εδώ και μία εβδομάδα την κύρια ειδησεογραφία των μεγάλων εφημερίδων εθνικής εμβέλειας. Ουσιαστικά, επτά εβδομάδες πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η υπόθεση Έλκε Τβέστεν υπενθυμίζει πως μεταξύ των στελεχών των Πρασίνων, πολλοί είναι εκείνοι --βουλευτές τε και στελέχη της βάσης--που αισθάνονται εγγύτερα στις θέσεις του CDU παρά σε εκείνες του SPD. Και είναι ο Μάρτιν Σουλτς όμως εκείνος που φλέγεται περισσότερο για την υποστήριξη των Πρασίνων ώστε να κατορθώσει να αποσπάσει την εξουσία από την Μέρκελ.

Προς ώρας, οι πιθανότητες του Σουλτς να γίνει καγκελάριος είναι πολύ ισχνές: το 52% των Γερμανών υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ αξίζει να διατηρήσει τη θέση της, έναντι 38% που δηλώνουν θετικοί στο πρόσωπο του Σουλτς.

Εάν το ερώτημα τεθεί αντίστροφα, μόλις το 30% δηλώνει πρόθυμο να ψηφίσει τον Σουλτς εάν η εκλογή του καγκελαρίου γινόταν άμεσα από τον λαό, ενώ το 52% θα ψήφιζε τη Μέρκελ. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο ποσοστό του 8% σε όλες τις μετρήσεις.

ΟΙ Πράσινοι, μετά τη διάβαση του Ρουβίκωνα από την Τβέστεν, πασχίζουν να υποβαθμίσουν την υπόθεση. "Είναι μία καθαρά προσωπική απόφαση", την οποία καταδικάζει συλλήβδην το κόμμα, τονίζει η επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους για τις βουλευτικές εκλογές Κατρίν Γκέρινγκ-Έκχαρτ. Μόνο που δεν είναι μόνον η Τβέστεν μέσα στους Πρασίνους που φλερτάρει με τους συντηρητικούς. Η πλέον ηχηρή προσέγγιση τέτοιου είδους είναι καταγεγραμμένη στο πρόσωπο του Βίνφριντ Κρέτσμαν, μοναδικού Πρασίνου προέδρου ενός κρατιδίου--της Βάδης-Βιρτενβέργης--και υπό τον τίτλο του αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια ηγετικά στελέχη του κόμματος. Επίσης τα δύο κόμματα έχουν συμπήξει και άλλες συμμαχίες στην Έσση και στην Σαξωνία-Άνχαλτ, όπου κυβερνά το CDU με την στήριξη των οικολόγων.

Η εποχή που οι Γερμανοί Πράσινοι κυκλοφορούσαν στη Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο), χωρίς γραβάτες και με αθλητικά παπούτσια, προκαλώντας την αγανάκτηση των συντηρητικών, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον το CDU τους προσεταιρίζεται και σε πολλά σημεία οι αλλοτινές τους διαφορές φαίνεται πως έχουν αμβλυνθεί. Μάλιστα πιο ασυμπτωτικές παρουσιάζονται οι σχέσεις τους με το SPD, παρά με το κόμμα της Μέρκελ.

Οι Πράσινοι και οι συντηρητικοί έχουν έλθει εγγύτερα στο θέμα της ασφάλειας, συμμερίζονται πολλές κοινές θέσεις όσον αφορά το προσφυγικό, δεν έχουν και τόσο αγεφύρωτες απόψεις στο θέμα της πολιτικής για θέματα οικογένειας--ιδίως μετά τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου--ενώ εμφανίζονται να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε θέματα περιβάλλοντος. Οι μοναδικές τους διαφωνίες εντοπίζονται στην οικονομική πολιτική και κυρίως στις σχέσεις μεταξύ των Πρασίνων και το αδελφό κόμμα του CDU, το βαυαρικό CSU.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Liberation

Δημοφιλή