Οι πύραυλοι από ενδεχόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας, θα χρειαστούν 14 λεπτά για να πλήξουν το Γκουάμ

Οι πύραυλοι από ενδεχόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας, θα χρειαστούν 14 λεπτά για να πλήξουν το Γκουάμ
This picture taken on August 10, 2017 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 11, 2017 shows service personnel of the Ministry of People's Security at a rally in support of North Korea's stance against the US, in Pyongyang. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT 'AFP PHOTO/KCNA VIA KNS' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
This picture taken on August 10, 2017 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 11, 2017 shows service personnel of the Ministry of People's Security at a rally in support of North Korea's stance against the US, in Pyongyang. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT 'AFP PHOTO/KCNA VIA KNS' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
STR via Getty Images

Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, θα απαιτηθεί χρόνος 14 λεπτών μέχρι οι πύραυλοι να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού.

«Οι ρουκέτες τύπου Hwasong-12 που θα εκτοξευθούν από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία...Θα πετάξουν 3.356,7 χλμ σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 με 40 χλμ από τις ακτές του Γκουάμ» ανακοίνωσε ο διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ, ενώ η Πιονκγιάνκ σχολίασε ότι οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» στις αρχές της εβδομάδας είναι «ένα σωρό ανοησίες», και πρόσθεσε ότι «μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του».

«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», διεμήνυσε ο Τραμπ.

«Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών...Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη. Θα σας πω τι θα γίνει. Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήσυχη, δεδομένου ότι ο Τραμπ μια ημέρα νωρίτερα παινευόταν για το πόσο ισχυρό είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑκαι ο βορειοκορεάτης ηγέτης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θεωρείται κάτι παραπάνω από απρόβλεπτος.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέβη σε δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο πουαυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Επεσήμανε δε πως δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Β.Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική».

Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ ως γνωστόν, μετά την επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υιοθέτησε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να πληγούν κυρίως τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις εξαγωγές της Πιονγκγιάνγκ.

Συμμορφούμενα προς αυτή την απόφαση του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ότι εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα— συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεάτικης κρατικής τράπεζας Foreign Trade Bank (FTB). Η απόφαση αυτή αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι προτίθεται να εργαστεί για να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο και άλλες πρόνοιες της απόφασης του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα εμβάσματα Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό προς την πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζητεί από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την- αδιαμφισβήτητη άλλωστε- επιρροή της προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει» τονίζει ο γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει φαινόμενα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρέντγκεν «για το ζήτημα της Β.Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας».

Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στη Β.Κορέα, αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι «πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου του, δηλαδή ενός δικτάτορα. Κατά την άποψή μου αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα», τονίζει Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρέφεται πρωτίστως κατά της Β.Κορέας, επισημαίνοντας ότι οι απειλές του καθεστώτος περί επίθεσης κατά αμερικανικών συμφερόντων ήταν μία «ανυπόφορη πρόκληση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Όπερμαν, απευθύνει έκκληση για μία ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης.

Ο Όπερμαν, εκ των ηγετικών στελεχών του SPD, αποδίδει ευθύνες στον αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνη η ρητορική κλιμάκωση, αλλά και περιορισμένη η εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να λάβει ορθολογικές και μακροχρόνια βιώσιμες αποφάσεις». Γι αυτό, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ελπίζει «να επικρατήσουν στις ΗΠΑ μετριοπαθείς δυνάμεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο οποίος χρησιμοποιεί πιο ήπιες διατυπώσεις».

Το ζήτημα της Β.Κορέας φαίνεται ότι αρχίζει να εμπλέκεται και στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Ο βουλευτής της CDU Γιούργκεν Χαρντ κατηγορεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αλλά και μερίδα του SPD, ότι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από την ένταση στο ζήτημα της Β.Κορέας, αλλά και να πυροδοτήσουν αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να ομιλούν και να ενεργούν με προσοχή ενώ μια κινεζική κρατική εφημερίδα έγραψε πως η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, διατυπώνοντας έτσι μια προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τα σχέδιά της να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος του νησιού Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να χαλαρώσει η παρούσα τεταμένη κατάσταση και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αντί να προβαίνουν διαδοχικά σε επιδείξεις ισχύος, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Εν τω μεταξύ και οι αρχές του Κουβέιτ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των απ' ευθείας πτήσεων προς και από την Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.

Η πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου (βίζες) σε βορειοκορεάτες υπαλλήλους και την κατάργηση εμπορικών αδειών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή