Πρώτη φορά κάμπινγκ; 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πακετάρετε το sleeping bag

Πρώτη φορά κάμπινγκ; 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πακετάρετε το sleeping bag
Camping in Greece
ivan101 via Getty Images
Camping in Greece

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που πηγαίνουν πρώτη φορά για κάμπινγκ. Εκείνοι που είναι φοβερά ενθουσιασμένοι να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Ανυπομονούν να κοιμηθούν μέσα σε μία σκηνή κάτω από τον ουρανό. Να ζήσουν αυτό το αίσθημα ελευθερίας. Και να μην μπλέκουν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Και εκείνοι που «δίνουν τόπο στην οργή» και καταλήγουν να πηγαίνουν για κάμπινγκ έπειτα από πίεση των φίλων και της παρέας τους. Άλλωστε δεν έχουν άλλη επιλογή.

Και οι δύο κατηγορίες πρωτάρηδων, όμως, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα πριν αποφασίσουν να στήσουν την σκηνή τους. Καλύτερα, πριν αποφασίσουν ακόμα να κλείσουν την πόρτα του σπιτιού τους.

Βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή να έχετε κάποιον μαζί σας που να έχει ξανακάνει κάμπινγκ, οπότε αυτό το κείμενο θα τελείωνε, αλλά, επειδή υπάρχει πάντα να το ενδεχόμενο να είναι η πρώτη φορά όλης της παρέας που κάνει κάμπινγκ, ορίστε όλα όσα καλό θα ήταν να γνωρίζετε.

1. Να έχετε έστω και μία μικρή ιδέα πως στήνεται μία σκηνή. Δεν είναι πυρηνική φυσική και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε, αλλά δεν βλάπτει να ρίξετε μία ματιά πριν πάτε. Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε το community του κάμπινγκ που θα σας βοηθήσει.

2. Τεντώστε την καλά. Προσοχή, αν την βάλετε μόνοι σας την σκηνή, να τεντώσετε καλά τα σχοινιά γιατί αλλιώς θα πάλλεται ακόμα και με το παραμικρό αεράκι. Βεβαιωθείτε ότι εκτός από τους μικρούς πασσάλους, έχετε μαζί και τους μεγάλους, αλλιώς τίποτα δεν σας γλιτώνει.

3. Καλό και το sleeping bag, αλλά το υπόστρωμα και το φουσκωτό μαξιλαράκι είναι πάντα χρήσιμα. Αν πάλι αποφασίσετε να πάρετε φουσκωτό στρώμα (ειδικά αν είστε ζευγάρι), μην ξεχάσετε και την τρόμπα.

4. Φροντίστε να στήσετε την σκηνή σας ανάλογα με την ανατολή του ηλίου, ώστε να μην χτυπάει ο ήλιος απευθείας την σκηνή σας, αμέσως μόλις ξημερώσει. Την υπόλοιπη ημέρα δεν σας πειράζει τόσο και βλέπει ο ήλιος την σκηνή σας. Θα είστε στην παραλία.

5. Και μιας και είπαμε παραλία και θυμηθήκαμε την άμμο, εφοδιαστείτε με μία ψάθα την οποία θα βάλετε ακριβώς έξω από την είσοδο της σκηνής και θα αφήνετε εκεί τα παπούτσια σας, το βράδυ που θα επιστρέφετε στην σκηνή για να μην την γεμίζετε άμμο.

6. Σπάγκος για να κρεμάτε τα ρούχα, μπαταρίες για τον φακό, χαρτί υγείας: Όλα αυτά θα τα βρείτε στο μαγαζάκι του οργανωμένου κάμπινγκ, αλλά θα τα πληρώσετε πιο ακριβά από το να τα είχατε φέρει από το σπίτι σας.

7. Μαζί σας πρέπει να έχετε επίσης και διάφορα πράγματα για να ψυχαγωγηθείτε (και όχι το κινητό σας κατά προτίμηση), όπως βιβλία, σταυρόλεξα, τάβλι, χαρτιά κλπ.

8. Δεδομένου ότι θα πρέπει να ακολουθείτε την πορεία του ήλιου, αν σκέφτεστε να συνδυάσετε το κάμπινγκ με το παρτάρισμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά για κούραση και αϋπνία. Ο λόγος; Ακόμα κι αν έχετε βάλει τη σκηνή σας στο πιο σκιερό μέρος και δεν ξυπνήσετε από τον ήλιο, θα ξυπνήσετε σίγουρα από τη ζέστη ή τους υπόλοιπους κάμπερς που έχουν ξυπνήσει από τον ήλιο. Εξαιρούνται όσοι έχουν τον ύπνο «στο τσεπάκι» και μπορούν να κοιμηθούν άνετα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

9. Ψυγειάκι έχετε; Αν όχι να πάρετε! Αν και τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν τα πάντα, το κατάστημα δεν θα είναι συνέχεια ανοιχτό.

10. Οπωσδήποτε αντικουνουπικά για να μην γίνετε πουά και το βράδυ ένα φιδάκι για καλό και για κακό έξω από τη σκηνή σας.

11. Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Όχι επειδή θα πάτε στην ζούγκλα να ζήσετε με τα φίδια και τους σκορπιούς, αλλά τα αντισταμινικά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Προτείνετε μια διόρθωση