Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στον Κάλαμο, πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στον Κάλαμο, πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Eurokinissi

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Που θα μείνουν όσοι έχασαν τα σπίτια τους

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου κοντά στον οικισμό Τριάδες, στο δρόμο που οδηγεί από το Καπανδρίτι στον Κάλαμο και εκφράζονται φόβοι ότι θα περάσει απέναντι προς το Πολυδένδρι. Για το λόγο αυτό πυροσβέστες και εθελοντές έχουν στήσει γραμμή άμυνας για να μην περάσουν οι φλόγες που βρίσκονται μέσα στην χαράδρα στην απέναντι πλαγιά.

Νωρίτερα αξιωματικοί, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το γεγονός ότι είχαν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

Στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, έχει πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι. Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και πρόσθεσε πως

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Οι δυνάμεις

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Τα αίτια

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν καιτα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής (News247). Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

Δημοφιλή