Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις πυρκαγιές

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις πυρκαγιές
Eurokinissi

Να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος, στο θέμα των πυρκαγιών, καλεί τη Νέα Δημοκρατία το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για πολλά λόγια και αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, που οι πυροσβέστες αλλά και οι πολίτες δίνουν μια μεγάλη μάχη για τις φλόγες δεν είναι ώρα για πολλά λόγια», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει: «Η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών θα ακολουθήσει. Τώρα προέχει απολύτως η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτό δεν θα πούμε πολλά, θα καλέσουμε, για μια ακόμα φορά, τη Νέα Δημοκρατία να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος. Αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται το αντιλαμβάνονται οι πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα, και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και της περιφερειάρχη Αττικής, της κ. Ρένας Δούρου.

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, επισήμανεπως είναι η στιγμή που δεν χρειάζεται λαϊκισμός, αλλά σεβασμός, πρώτα απ’ όλα στους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολες ώρες, και σεβασμό σε όλους όσοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουμε λιγότερες δηλώσεις, διότι αυτό που έχει σημασία είναι να σβήσουνε όλα τα μέτωπα» συνέστησε.

Είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στον κύκλο της υστερίας και των απαξιωτικών-υβριστικών εκφράσεων που χρησιμοποιούν κάποια κόμματα, διότι δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα να μιλάμε έτσι».

Έκκληση προς όλους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» έκανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως συγκεκριμένα είπε:

«Απευθύνω έκκληση προς όλους και όλες ανεξαιρέτως: Σταματήστε τα δελτία Τύπου, σταματήστε τα τιτιβίσματα, σταματήστε τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους συμπολίτες που έχασαν βιός δεκαετιών, σεβαστείτε τους πυροσβέστες που είναι άυπνοι, σεβαστείτε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας που δουλεύουν άοκνα τόσες ημέρες» είπε.

Αφορμή η δήλωση του κ. Κοντονή που είδε, όσον αφορά στις εκατοντάδες πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα, «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα».

«Μετά τον αρμόδιο, κατ' ευφημισμόν υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής καταγγέλλει με δηλώσεις του οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε: Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κικίλιας για να λάβει την απάντηση από τον κ.Κοντονή: «Η ηγεσία της Ν.Δ. ή στερείται κοινής λογικής ή κοινής αντίληψης. Και τα δύο είναι σε κάθε περίπτωση επικίνδυνα» απάντησε στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένοντας πως οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών.

Όμως όλων αυτών των δηλώσεων είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της ΝΔ, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω Twitter.

«Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι &οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού. #Κάλαμος", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε με νέο tweet για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές σε διάφορα μέρη στη χώρα.

«Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας...

Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στον κ. Μητσοτάκη απάντησε έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, ο Τέρενς Κουίκ.

«Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βλέπει τίποτα το παράξενο στις φωτιές που ξέσπασαν σε 91 μέτωπα μέσα σε δύο 24ωρα. Προφανώς για τον ίδιο και τους συντάκτες των ανακοινώσεών του, ό,τι συμβαίνει αυτές τις δύο μέρες δεν εμπεριέχει την παραμικρή υποψία εμπρησμών, σε πολλές από τις περιπτώσεις» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ σε σχόλιο του για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές σε διάφορα μέρη στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή επιτίθεται στην κυβέρνηση με τη γνωστή εμπάθεια, αμετροέπεια και έλλειψη μνημονικού, μήπως θα μπορούσε να θυμηθεί ο ίδιος τι είχε πει το 2007 στις μεγάλες φωτιές, ο τότε αρμόδιος υπουργός Βύρωνας Πολύδωρας, για ασύμμετρες απειλές και όχι μόνο;» Τότε δεν θυμάμαι αντίδραση του κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ, προσθέτει.

Επίσης, ο κ. Κουίκ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες το 2007, τελικά κατηγορεί ως ανίκανη την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι, κάηκαν ολόκληρα χωριά, κάηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και κάηκε η ζωική περιουσία χιλιάδων κτηνοτρόφων;» Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντησή του στο συγκεκριμένο τελευταίο ερώτημα, επισημαίνει.

Δημοφιλή