Γυναίκες παραιτούνται από τη Google γιατί δεν αντέχουν άλλες διακρίσεις

Γυναίκες παραιτούνται από τη Google γιατί δεν αντέχουν άλλες διακρίσεις
NEW ORLEANS, LA - JULY 01: Alesha Reneé attends the Google Black Women's Leadership Dinner on July 1, 2017 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Johnny Nunez/WireImage)
NEW ORLEANS, LA - JULY 01: Alesha Reneé attends the Google Black Women's Leadership Dinner on July 1, 2017 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Johnny Nunez/WireImage)
Johnny Nunez via Getty Images

Η ασιατικής καταγωγής Qichen Zhang εργαζόταν για χρόνια στον τεχνολογικό κολοσσό της Google και μάλιστα σε υψηλόβαθμη θέση μέχρι που αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή της μετά τα ρατσιστικά σχόλια που δέχτηκε για το φύλο της από συνάδελφό της. Η περίπτωση της αποτελεί μία από τις δεκάδες περιπτώσεις γυναικών που παραιτήθηκαν αφού όπως εξηγούν ένιωθαν πως δεν υπάρχει μέλλον γι' αυτές στην αμερικανική εταιρεία.

Η Zhang μίλησε στον βρετανικό Guardian δέκα περίπου μέρες μετά την απόλυση υπαλλήλου της Google που -όπως γράφτηκε- είχε προβεί σε σεξιστικά σχόλια, αφού έθεσε θέμα βιολογίας για τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και τις ηγετικές θέσεις.

Από τότε, δεκάδες γυναίκες βρήκαν το θάρρος και μίλησαν δημόσια για τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες στη Google, ενώ πλέον πολλές είναι και οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για διακρίσεις λόγω εθνικότητας. Τα σχόλια των εργαζομένων που έχουν υποστεί ρατσισμό φέρνουν στο φως μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον αμερικάνικο κολοσσό, ο οποίος φημίζεται μεταξύ άλλων για το ιδανικό εργασιακό του περιβάλλον.

Πρώην και νυν εργαζόμενοι της εταιρείας παραδέχθηκαν μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι γυναίκες -και ιδιαίτερα αυτές διαφορετικού χρώματος- στερούνται όντως ίσων ευκαιριών και αμοιβών, ενώ έστω και υπόγεια η κουλτούρα που αναπτύσσεται προάγει το σεξισμό αλλά και το ρατσισμό. Οι υπάλληλοι που δέχτηκαν να μιλήσουν τόνισαν παράλληλα πως οι λευκοί άνδρες που βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις συχνά προωθούν εργαζομένους που μοιάζουν με αυτούς.

«Η Google θεωρείται ο κορυφαίος πυλώνας του τεχνολογικού κλάδου και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», σημείωσε η 27χρονη Zhang, η οποία πλέον εργάζεται για το Spotify. «Η καταγραφή των περιστατικών αυτών θέτει προβληματισμούς σε ολόκληρο τον κλάδο», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι στη Google το 80% περίπου των θέσεων εργασίας καταλαμβάνεται από άνδρες ενώ το ίδιο ισχύει και για το 75% των ηγετικών θέσεων. Μόνο το 2% είναι μαύροι, το 4% ισπανόφωνοι, το 35% Ασιάτες και το 56% είναι λευκοί.

Η Yolanda Mangolini, διευθύντρια της Google στον τομέα της παγκόσμιας ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης, ερωτηθείσα για τον αργό ρυθμό προόδου στο συγκεκριμένο κομμάτι, δήλωσε πως οι αλλαγές απαιτούν χρόνο, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι μόνο η πρόσληψη διαφορετικού εργατικού δυναμικού αλλά και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο θα θέλουν να παραμείνουν.

Μια μαύρη γυναίκα που εργαζόταν για χρόνια στη Google είπε στο διεθνές μέσο ότι οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις επηρέαζαν καθημερινά την εργασία της. «Ένιωθα συνεχώς πως δεν ανήκω πουθενά», δήλωσε διατηρώντας την ανωνυμία της με το φόβο πως η εταιρεία θα την τιμωρήσει. Όπως ανέφερε επίσης ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα στην ομάδα της, ενώ πολύ συχνά εντός του προαυλίου της εταιρείας, οι Αρχές ζητούσαν να δουν την ταυτότητά της.

Δημοφιλή