Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Σιέρα Λεόνε υπερβαίνει τους 400. Αγνοείται η τύχη 600 ανθρώπων

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Σιέρα Λεόνε υπερβαίνει τους 400. Αγνοείται η τύχη 600 ανθρώπων
MOHAMED SAIDU BAH/AFP/Getty Images
MOHAMED SAIDU BAH/AFP/Getty Images
MOHAMED SAIDU BAH via Getty Images

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δευτέρα τη Σιέρα Λεόνε ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 600 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

«Μέχρι σήμερα έχουμε καταμετρήσει περισσότερους από 400 νεκρούς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ελχάτζ Ας Σι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Σιέρα Λεόνε βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση «που υπερβαίνει τις δυνατότητές της» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια.

Οι πληγέντες από την καταστροφή στην πρωτεύουσα Φριτάουν εξακολουθούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο «επειδή δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια για όλους».

Ο Ελχάτζ Ας Σι πρόσθεσε πως ο Ερυθρός Σταυρός θα απευθύνει έκκληση για επείγουσα συγκέντρωση χρημάτων, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να συνδυαστούν οι προσπάθειες όλου του κόσμου» για να αντιμετωπισθεί η κρίση την οποία γεννά η καταστροφή αυτή σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Οι κάτοικοι της Φριτάουν αιφνιδιάστηκαν ενώ κοιμούνταν τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα όταν, έπειτα από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχών, χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν τους δρόμους και τμήματα λόφων κατέρρευσαν πάνω στις κατοικίες.

Οι αρχές και οι διεθνείς υπηρεσίες πρέπει άμεσα να αποφύγουν τη μετάδοση ασθενειών τις οποίες επιφέρουν συνήθως οι πλημμύρες, όπως η δυσεντερία και η χολέρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)