Αποτράπηκαν τα χειρότερα στην Ισπανία. Τι λένε οι αρχές, ποιους ψάχνουν. Νεκρός ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη

Αποτράπηκαν τα χειρότερα στην Ισπανία. Τι λένε οι αρχές, ποιους ψάχνουν. Νεκρός ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη
Spanish policemen walk in a cordoned off area after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 80 on the Rambla in Barcelona on August 17, 2017.A driver deliberately rammed a van into a crowd on Barcelona's most popular street on August 17, 2017 killing at least 13 people before fleeing to a nearby bar, police said. Officers in Spain's second-largest city said the ramming on Las Ramblas was a 'terrorist attack'. / AFP PHOTO / PAU BARRENA (Photo credit should read PAU BARRENA/AFP/Getty Images)
Spanish policemen walk in a cordoned off area after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 80 on the Rambla in Barcelona on August 17, 2017.A driver deliberately rammed a van into a crowd on Barcelona's most popular street on August 17, 2017 killing at least 13 people before fleeing to a nearby bar, police said. Officers in Spain's second-largest city said the ramming on Las Ramblas was a 'terrorist attack'. / AFP PHOTO / PAU BARRENA (Photo credit should read PAU BARRENA/AFP/Getty Images)
PAU BARRENA via Getty Images

Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στην Ισπανία έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνημε αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 130 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες σχεδίαζαν πολύ μεγαλύτερη επίθεση ή σειρά επιθέσεων. Ως εκ τούτου οι αρχές, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στην Ιταλία, καθώς και στη Γαλλία βρίσκονται σε επιφυλακή για τη σύλληψη τυχόν υπόπτων που διαφεύγουν αλλά και για την αποτροπή πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας που ίσως να ετοιμάζουν πυρήνες τζιχαντιστών, δεδομένου ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Επιβεβαιώθηκε ότι ο άνθρωπος «κλειδί» της επίθεσης στη Βαρκελώνη, ο Μούσα Ουκαμπίρ, είναι νεκρός.

«Οι δράστες προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (...) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, ο Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης. Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι αρχές αναζητούσαν τρία άτομα και τον Μούσα Ουκαμπίρ (Moussa Oukabir ), που φέρεται να είναι 17 ετών και οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο. Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, ο οδηγός στην επίθεση στη Λα Ράμπλα που αναγνωρίστηκε ως ο Μούσα Ουκαμπίρ, ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς. Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν πως ο Μούσα Ουκαμπίρ είχε σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη η αστυνομία σκότωσε πέντε άτομα που φέρονται ως τζιχαντιστές και πραγματοποίησανακόμη μια επίθεση με αυτοκίνητο στο Καπμπρίλς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών και το θάνατο μιας γυναίκας.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Γιόσεπ Γουίς Ταπέρο επιβεβαίωσε πως η διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς ήταν το έργο ενός πυρήνα και πως τα δύο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ ο αδελφός του, Μούσα, ο Ντρις, είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αρνείται κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις ισχυριζόμενος πως η ταυτότητα του η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του φορτηγού είχε κλαπεί πιθανότατα από τον αδελφό του.

Ποιους ψάχνουν

Η αστυνομία δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του Μούσα Ουκαμπίρ και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες άλλων τριών υπόπτων, όλων μαροκινής καταγωγής. Πρόκειται για τους Said Aallaa, 18 ετών, Mohamed Hychami, 24 ετών και του Younes Abouyaaqoub, 22 ετών.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ουκαμπίρ είχε νοικιάσει δύο οχήματα, το ένα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και ακόμη ένα που βρέθηκε βόρεια της Βαρκελώνης και εκτιμάται πως ήταν το αυτοκίνητο διαφυγής.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ακόμη τριών ατόμων. Δύο είναι μαροκινής καταγωγής και ο τρίτος είναι γεννημένος στη Μελίγια, μια αυτόνομη ισπανική πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής, 15 περίπου χιλιόμετρα από την Μαροκινή πόλη Ναντόρ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Ανησυχία στην Ευρώπη, συναγερμός και στη Γαλλία

Η Ευρώπη έπειτα και τα περιστατικά τρομοκρατίας στην Καταλονία, όπου οι νεκροί και οι τραυματίες είναι συνολικά 34 διαφορετικών εθνικοτήτων, βρίσκεται και πάλι σε σοκ, με το Παρίσι να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας.

Όπως έγινε γνωστό η ισπανική αστυνομία ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές για ένα ύποπτο όχημα, διαβιβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός λευκού αυτοκινήτου τύπου Kangoo, στο πλαίσιο της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή από τη Γαλλία.

«Οι Ισπανοί ερευνητές έστειλαν στις γαλλικές αρχές την περιγραφή αυτού του οχήματος που συνδέεται με τις επιθέσεις». Το όχημα ενδεχομένως διέσχισε τα σύνορα Γαλλίας- Ισπανίας.

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού βαν Renault Kangoo που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο κέντρο και τα περίχωρα της Βαρκελώνης, επισήμανε μια πηγή της γαλλικής αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Πραγματοποιούμε έρευνες για τον εντοπισμό ενός προσώπου που ενδέχεται να είναι ο οδηγός του οχήματος. Εμπλέκεται στις επιθέσεις. Την τελευταία φορά που εθεάθη ήταν εντός του οχήματος. Η ισπανική αστυνομία προώθησε τα στοιχεία του οχήματος στη γαλλική αστυνομία» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien έγραψε στον ιστότοπό της ότι το Kangoo είναι ένα από τα τρία οχήματα που ενοικίασαν οι δράστες, ωστόσο δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί και ενδέχεται να έχει μεταφερθεί στη Γαλλία.

Συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες χώρες, ιδίως μετά και την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην Φινλανδία το απόγευμα της Παρασκευής και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους η οποία μπορεί μεν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής να μη χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια από τις φινλανδικές αρχές, όμως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την καταδίκασε με επίσημη ανακοίνωσή του.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε ακόμη μια επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία με έναν νεκρό, χωρίς όμως να υπάρξει καμία αναφορά για το εάν πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια του κοινού ποινικού δικαίου ή εάν αφορά σε τρομοκρατική επίθεση.

Δημοφιλή