H ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ και έλευση Μακρόν. Ικανοποίηση για οικονομία. Προβληματισμός για ΔΝΤ και 3η αξιολόγηση

H ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ και έλευση Μακρόν. Ικανοποίηση για οικονομία. Προβληματισμός για ΔΝΤ και 3η αξιολόγηση
(Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
(Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Με ισχυρό όπλο την ομαλοποίηση της οικονομίας και άγνωστο παράγοντα την στάση του ΔΝΤ κατά την τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την κατά τα φαινόμενα πολυήμερη άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση. Από σήμερα ολοκληρώθηκαν και οι ολιγοήμερες διακοπές των υπουργών και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στα γραφεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν για την ΔΕΘ, το περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης και το πολιτικά δύσκολο φθινόπωρο.

Εκτός όμως από την ΔΕΘ στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχει και η επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που φέρεται να έκανε διακοπές φέτος σε ελληνικό νησί, είχε συμβολή στην επιτυχή για την Ελλάδα ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έχει δεχθεί τα εύσημα από τον πρωθυπουργό για την στάση του. Μάλιστα στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρόεδρος της Γαλλίας ενδέχεται να μιλήσει στην ελληνική Βουλή – τιμή που ελάχιστοι ηγέτες έχουν αποδεχθεί.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός νοιώθει πολύ πιο άνετα μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές. Αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή η επιλογή των Ρόθτσιλντ ως συμβούλου (με ένα ταξίδι στο Παρίσι του Αλ. Τσίπρα που είχε καταγγείλει η ΝΔ…), ενώ η επιτυχία διέψευσε τις εγχώριες Κασσάνδρες οι οποίες ζητούσαν να μην επιχειρηθεί έκδοση ομολόγου το καλοκαίρι και πρότειναν να μετατεθεί για το χειμώνα και αφού προηγηθούν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το κοινωνικό κλίμα παραμένει βαρύ και γνωρίζουν ότι στη ΔΕΘ θα υπάρξουν ομάδες που ενδεχομένως θα θελήσουν να προκαλέσουν εικόνα σύγκρουσης και χάους.

Το ερώτημα για την ΔΕΘ είναι ποια θα είναι η εικόνα της προοπτικής μέσα από συγκεκριμένα βήματα που θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας για την οικονομία έως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το μνημόνιο. Και ταυτόχρονα ποιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα με την προετοιμασία της ΔΕΘ υπάρχει και η προετοιμασία της παραμονής του Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της υπόσχεσής του να ανεβαίνει κάθε μήνα στο γραφείο πρωθυπουργού που έχει συσταθεί. Η «Θεσσαλονικιώτικη» ατζέντα έχει πολλά θέματα. Στην πρώτη γραμμή είναι ο ΟΑΣΘ με το «σκανδαλώδες» παρελθόν και το άγνωστο μέλλον που έχει αναλάβει να δρομολογήσει ο Στέλιος Παππάς.

Ακόμη θα υπάρξουν συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη του πρωθυπουργού στα έργα του μετρό ή σε κάποιο από τα στρατόπεδα που αποδόθηκαν στους δήμους του ευρύτερου συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Ήδη ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει συναντηθεί περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και με κρητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος και με τοπικούς φορείς.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα