Στη Βαγδάτη μετέβη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις

Στη Βαγδάτη μετέβη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις
A man holds a mortar shell after he found it east of Mosul, Iraq August 16, 2017. Picture taken August 16, 2017. REUTERS/Azad Lashkari
A man holds a mortar shell after he found it east of Mosul, Iraq August 16, 2017. Picture taken August 16, 2017. REUTERS/Azad Lashkari
Azad Lashkari / Reuters

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα στο Ιράκ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Άφαρ από τους τζιχαντιστές, για να συνομιλήσει με αξιωματούχους της χώρας σχετικά με τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν την Κυριακή μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ, τον πιο πρόσφατο στόχο τους στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγουν εναντίον του ΙΚ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Ταλ Άφαρ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και είναι εδώ και καιρό προπύργιο σκληροπυρηνικών σουνιτών ανταρτών, με την πόλη να έχει γνωρίσει πολλά επεισόδια διεθνοτικής βίας μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

«Σίγουρα οι ημέρες του ΙΚ είναι μετρημένες, όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν θα τελειώσει σύντομα», σχολίασε ο Μάτις στους δημοσιογράφους από το Αμάν της Ιορδανίας.

Μετά την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ, οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους προς τη δυτική όχθη του Ευφράτη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του ΙΚ, δήλωσε από την πλευρά του ότι αν και η μάχη για την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ προβλέπεται δύσκολη, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 235 τετραγωνικά χιλιόμετρα το πρώτο 24ωρο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Μάτις, που θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον υπουργό Άμυνας της χώρας Άρφαν αλ Χαγιάλι, θα συζητήσει το μέλλον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την ανακατάληψη και των υπόλοιπων πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και τον ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης της χώρας.

Όπως εξήγησαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, αν και μεγάλες πόλεις όπως η Μοσούλη έχουν εκκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό από τους αντάρτες του ΙΚ, υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

Ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης στη δυτική Μοσούλη, μεταξύ αυτών και πυρήνες εν υπνώσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή